Mitukümmend pealinna lasteaiarühma on lastest pungil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastel peab rühmas peale oma tooli ja voodi ka olema piisavalt ruumi mängimiseks.
Lastel peab rühmas peale oma tooli ja voodi ka olema piisavalt ruumi mängimiseks. Foto: Caro / Scanpix

Tervisekaitseinspektsioon kontrollis Tallinna 21 lasteaias 128 rühma ning leidis, et 40 rühma ei vasta nõuetele, sest seal oli kohal korraga rohkem lapsi kui nõuded ruumi suurust arvestades lubaksid. Linna hinnangul on vaja normatiive ajakohastada ja lasteaiakohtade kasutus peab tänases majandusolukorras olema efektiivne.

«Kui Tallinna linnavalitsus ütleb, et lasteaias käib kohal 60-70 protsenti lastest põhjendusega, et seetõttu võiks nagu rohkem lapsi rühma registreerida, siis järelevalve näitas, et alati ei olnud nõutud pinda ühe lapse kohta ka siis, kui arvestati tegelikult kohal olnud laste arvu,» sõnas inspektsiooni avalike suhete juht Iiris Saluri.

Sotsiaalministri määruses olevate nõuete järgi peab ühe lasteaia lapse jaoks olema riietusruumi mitte alla 1 ruutmeetri, mänguruumi 2,5 - 3,5 ruutmeetrit, magamisruum 2 ja tualettruum 1 ruutmeetrit suur. «Kokku seega ühe lapse jaoks mitte vähem kui 6,5 ruutmeetrit põrandapinda,» lisas ta.

Lastel peab peale oma laua, tooli ja voodi ning ühiste mänguasjade olema ka vaba ruumi mängimiseks. «Selleks ongi mänguruumi nõutav 2,5-3,5 ruutmeetrit lapse kohta ja magamise ruumi 2 ruutmeetrit. Kokku peaks ühes lasteasutuses olema lapse kohta 4,5 ruutmeetrit mängu ja magamise ruumi,» arvutas Saluri.

«Lapse tervise edendamise eesmärk lasteasutuses on tervisliku eluviisi kujundamine lastel, lapse tervise hoidmine ja tugevdamine, haigestumise ja krooniliste haiguste väljakujunemise vähendamine ning igale lapsele võimetekohaseks arenguks vajalike tingimuste loomine,» tõi ta välja.

Tervisekaitseinspektsioon kontrolli tulemuste põhjal siiski ettekirjutust ei teinud, vaid saatis linnavalitsusele info ja palus selgitust kujunenud olukorrale.

Raepress: pooltühjad rühmad põhjendamatud

Abilinnapea Kaia Jäppinenile saadetud Postimees.ee küsimustele vastas Raepress lõikega seadusest, mis lubab sõimerühma suurendada kuni 16 kuni ja lasteaiarühma kuni 24 lapseni, neile lisaks võib rühmadesse luua veel kaks osaajalist kohta. «Osaajalise koha kasutamise võimalust on Tallinnas pakutud juba 2004. aastast alates ja see ei ole probleeme tekitanud,» märkis Raepress.

Samuti korrati infot, et tegelikult käivad lapsed aiarühmades kohal 60-70 ja sõimerühmades 50-60 protsendi ulatuses, seetõttu on laste arvu suurendamine rühmades olnud põhjendatud ja vajalik.

«Leiame, et lasteaiad vajavad ratsionaalseid ja ajakohaseid normatiive, mille puhul oleks otstarbekas vaadelda reaalset kohakasutust lasteaias ehk kohalkäivate laste arvu, mitte aga opereerida nimekirjades olevate laste hulgaga ja sealt probleeme otsida,» kirjutas Raepress.

«Toome näiteks Tallinna Kiisupere lasteaia, kus lasteaia sõimerühmade nimekirjas on 18 last, nende seas ka osaajalised lapsed, kuid juhataja andmetel ei ületa kohalkäivus 50 protsenti. Tundub põhjendamatu jätta lapsevanem järjekorda ootama, kui rühmad on samal ajal pooltühjad.»

«Väidet, et laste haigestumine oleneb laste arvust rühmades, ei ole meile teadaolevalt uuringutega tõestatud. Samaväärselt võib väita ka seda, et gripihooajal haigestuvad nii lapsed kui ka täiskasvanud proportsionaalselt inimeste arvuga kollektiivides - olenemata laste arvust rühmades haigestub neist gripiepideemia perioodil paratamatult umbes 50 protsenti,» lisati vastuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles