Nõmme üldplaneering kütab kirgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme elanikud kardavad uue üldplaneeringuga kaotada osa oma miljööväärtuslikust keskkonnast.
Nõmme elanikud kardavad uue üldplaneeringuga kaotada osa oma miljööväärtuslikust keskkonnast. Foto: Uwe Gnadenteich

Nõmmelased kardavad oma metslinna kadumist, Tallinna peaarhitekti hinnangul kaitseb aga uus üldplaneering hoopis nende huve.


Nõmme tee seltsi esindaja Helle Vilu kinnitas, et 2004. aastaks jõuti Nõmme üldplaneeringuga juba päris heasse seisu, kus oli suuresti arvestatud kohalike inimeste seisukohtadega. Täna õhtul avalikul arutelul olevas planeeringus on aga jälle kõik pea peale pööratud ning see suundumus on tema sõnul ohtlik.

Vastuvõetamatu on Vilu sõnul see, et Nõmme jaotatakse osadeks, kuhu võib ehitada eramuid, kuhu kortermaju või vaipelamuid. Ka paljude piirangute kaotamine majade kõrguse ja haljastuse suhtes ei kõlbavat kuhugi.

Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd kinnitas, et tihti tahavad Nõmme elanikud ise oma kruntidele lisahooneid püstitada või kinnistuid jagada. Uus planeering reguleeriks seda seniselt paremini. Metsaala vähendamine ei ole eesmärk, Nõmme peab jääma metslinnaks.

Mänd väitis, et Nõmme tervikuna ei saa jääda miljööväärtuslikuks alaks. Iga selline ala tuleb ikkagi eraldi määrata kindlate tunnuste alusel. Juulist jõustunud planeerimisseaduse paranduse järgi on inimestel miljööväärtuslikul alal väga keeruline midagi teha, näiteks oma maja ümber ehitada. Seetõttu on mõistlik hoida niisuguseid alasid võimalikult kompaktsetena.

Mänd tõi võrdlusena Pirita, mille üldplaneeringu üle käisid samuti pikad vaidlused ning lõpuks kehtestati see tänavu suvel eriti konservatiivsena, uusi arengualasid juurde ei määratud. Sama teed tuleb minna ka Nõmmel.

Nõmme linnaosavanema kandidaadi Rainer Vakra sõnul on üldplaneeringu eesmärk nõmmelaste elu paremaks muuta. Praegu on kõik alles algstaadiumis, mistõttu arutlemisainet jätkub ning paanikaks ei ole põhjust.

Vakra sõnul ei meeldi talle Nõmme ehitusmääruse pehmendamine, mis lubab krundile ka teise maja püstitamist. Nõmme miljööväärtust ei tohi vähendada ega ehitustihedust suurendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles