Paragripp sulges kooliuksed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Loo keskkool otsustas algklassilastele teha nädalase puhkepausi paragripist paranemiseks, sest haigestunud oli juba üle poole õpilastest. Read on hõredamad ka mitmes pealinna koolis.

Loo keskkooli direktor Sirje Laansoo ütles, et algkooli 118 õpilasest ei tulnud hommikul kooli 62 ja päeva jooksul haigestus veel, seetõttu saadeti kell 13 lapsed koju otsusel, et 1.-4. klassides sel nädalal rohkem õppetööd ei toimu. Vanemates klassides oli haigeid vähem.

«Vestlesime kohaliku doktoriga, kes ütles, et tegu on lihtsa viirusinfektsiooniga, mingi paragripiga,» sõnas Laansoo. «Eelmisel nädalal haigena kodus olnud õpilased on sel nädalal juba koolis, nii et paranemine on võtnud kuskil 3-5 päeva,» lisas ta.

Ka mitmed õpetajad on koju jäänud oma haigestunud laste põetamiseks ning seetõttu muutus koolis tundide korraldamine üha raskemaks. «Kaks nädalat oleme hakkama saanud, aga juba reedel oli näha, et lapsi jääb järjest ja järjest haigeks. Koos valla haridusjuhtide ja kohaliku perearstiga selline otsus vastu võetud sai,» ütles direktor.

Tallinna 21. kooli direktor Naida Toomingas ütles, et nendegi koolis on mitusada puudujat. 1200 lapsest praegu on haiged umbes 300, kõige enam on koju jäänud keskastme õpilased ja väiksemad. «Mõne klassi suhtes arutasime, kas oleks vaja õppetööd katkestada, aga kuna kuuendikud tulevad juba rajale tagasi, siis täna nüüd veel ei sulge me midagi,» sõnas direktor.

Toominga sõnul jälgitakse hoolikalt ja sulgemist kaalutakse, kui haigestujaid on juba pool õpilaskonnast. «Tavaliselt on epideemiad meil kevade poole, aga muidu on samasugune olukord. Kõikide puudumiste päevade arv on sarnane - viis päeva.»

Vanalinna Hariduskolleegiumi (VHK) gümnaasiumiosa juhataja Anu Nigesen ütles, et alates eelmise nädala lõpust tuleb järjest enam teateid haigestunutest. «Ilmselt on gripipuhang sellel ja järgmisel nädalal tipus,» arvas ta.

VHK põhikooli juhataja Alar Saar ütles, et 1.-4. klassides on puudujaid 30 protsenti, 5.-9. klassides 20 protsenti õpilastest. «Vanemate info põhjal on tegemist kergemate haigestumistega, nagu nohu, köha ja väike palavik,» täpsustas Saar, kelle sõnul koolitöö katkestamist praegu päevakorral ei ole olnud.

«Küll aga oleme julgustanud vanemaid jätma lapsi koju kosuma, kui ilmnevad väiksemadki haigusnähud või on tegemist süveneva väsimusega,» lisas ta.

Tallinna reaalkooli juht Gunnar Polma seevastu kinnitas, et nende kooli pole gripihooaeg veel jõudnud ning haigestunuid on vähe.

Tallinna haridusameti info peaspetsialist Leini Jürisaar ütles, et ükski pealinna kool pole tänase seisuga ajutisest sulgemisest neile teatanud ja ta ei mäleta ka, et viimastel aastatel seda oleks juhtunud.

--


Gripi tundemärgid:
• kiire enesetunde halvenemine
• kõrge palavik
• peavalu
• lihase- ja liigesevalu
• kuiv köha ja/või nohu
• väsimus ja nõrkus
Enamik täiskasvanuid on nakkusohtlikud 1 päev enne sümptomite tekkimist ja 5 kuni 7 päeva pärast haigestumist. Lapsed võivad olla nakkusohtlikud isegi 10 või enam päeva pärast haigestumist.
Allikas: Tervisekaitseinspektsioon

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles