Käsitöölised peavad Raekoja platsi jõululaata liiga kalliks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanalinna saabub jõulurahu.
Vanalinna saabub jõulurahu. Foto: Peeter Langovits.

Novembri lõpust kuni 7. jaanuarini kestval jõululaadal Tallinnas Raekoja platsil tuleb ühe pisikese müügimajakese eest välja käia 30 000 krooni, mis tundub mitmelegi käsitöömeistrile liiga kallist olevat.


Juba mitu aastat Raekoja platsi jõululaadal käsitsi kootud kindaid, sokke ja kampsuneid müüv käsitööline, kes oma nime kardab ütelda, ei pea õigeks, et laada korraldajad püüavad kauplejatelt rahaliselt viimast välja pigistada.

Lepingu järgi peab ta kauplemise eest koos käibemaksuga tasuma 36 000 krooni, et rohkem kui 900 krooni päevas. Selle raha saamiseks tuleb tal iga päev müüa vähemalt kaks kampsunit või kuus paari villaseid sokke. See on peaaegu võimatu. Eelmisel aastal oli müügikoha hind olnud ligi 33 000 krooni, kauplemise aeg aga kuus päeva pikem.

Käsitööline kinnitas, et liiga kõrge kohamaksu tõttu on viimastel aastatel jõululaadal osalemisest keeldunud paljud käsitöömeistrid ning kohalikud klaasikunstnikud ja keraamikud. Ka puidust tehtud suveniiride ning tarbeesemete müüjaid on tema sõnul vähemaks jäänud. See-eest olevat kasvanud nende müüjate arv, kes kauplevad masinal kootud kampsunite ning Leedust ja mujalt sisse toodud nahast mütside, kinnaste ja muu sellisega.

Eesti rahvakunsti ja käsitöö liidu juhatuse esimees Liivi Soova tõdes, et liitu kuuluvad käsitöömeistrid Raekoja platsi jõululaadal üldjuhul ei osale. Võibolla vaid mõni üksik. Loobumise peamine põhjus on laada ülearu pikk lahtiolekuaeg.

«Meie puhul on ikkagi tegemist käsitöömeistritega ning meie laadad on meistrite, mitte müügilaadad,» selgitas Soova. «Neli päeva kuni nädal on mõistlik lahtioleku aeg, mitte rohkem. Käsitööinimesed lihtsalt väsivad ning ei suuda kauem reipad ja rõõmsad olla.»

Raekoja platsil juba üheksandat aastat jõuluturgu korraldava firma Event Masters partner Tauno Loodus kinnitas, et mitu aastat laadal osalenutele ei ole müügikoha hind tänavu tõusnud. Kui keegi maksis mullu vähem, siis sai ta mingit soodustust.

«Kauplemise kohtade hinnad on erinevad ning paika pandud individuaalselt, ühe päeva eest 500 kuni 800 krooni ilma käibemaksuta,» ütles ta. «Hind oleneb osalemise ajaloost ning kaubagrupist. Kui arvestada, et tavaliselt on laatadel ühe päeva hind 1200 krooni, siis ei ole jõululaada maksumus sugugi kõrge.»

Igal aastal on Event Masters investeerinud laada korraldamisse rohkem kui 400 000 krooni. Tänavu suvel uuendati ja värviti üle kõik kauplemismajad.

Looduse sõnul ei saa jõululaada kohamaksu kõrgeks küll pidada, kuna huvi osalemise vastu on nii suur, et kõik 63 maja on välja müüdud ning soovijaid jäi ülegi. Kuigi tänavu on laat eelmisest aastast kuus päeva lühem, siis müügikoha hind jäi samaks just suure nõudluse tõttu.

Jõululaada korraldaja leidmiseks toimus Tallinna kesklinnavalitsuses 2006. aastal eelläbirääkimistega pakkumine, mille võitis Event Masters. Firma maksab vastavalt linnavalitsuse kehtestatud tariifidele Raekoja platsi 371 ruutmeetri suuruse kauplemispinna eest renti 74 200 krooni kuus ehk kogu laadaaja eest ligi 100 000 krooni. Kauplemiskoha maksumuse määrab korraldaja ise, linnaosavalitsus seda mõjutada ei saa.

Tallinna jõululaat on kõigele vaatamata ka väljaspool Eestit tuntud. Näiteks reastas mainekas Briti päevaleht The Times Euroopa 20 parimat jõuluturgu ning paigutas nende hulgas esikohale just Raekoja platsi laada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles