Kohtunik ennustab maadevahetusprotsessile pikka iga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohtu kohtunik 
Valeri Lõõnik.
Harju maakohtu kohtunik Valeri Lõõnik. Foto: Peeter Langovits

Harju maakohtu kohtunik Valeri Lõõnik, kes hakkab täna menetlema maadevahetuse kriminaalasja, ennustab protsessile pikka iga.


Riigi poolt üheksale isikule esitatud süüdistused käsitlevad kolmeteistkümne looduskaitsepiiranguga maatüki vahetamise tehingut. Tehingute raames vahetati maid väidetavalt 250 miljoni krooni väärtuses, ka raha ja hüvesid liikus väidetavalt käest kätte miljonites kroonides.



Kohtunik Lõõniku (63) sõnul teab ta, et maadevahetuse toimik koosneb 192 köitest, milles on 40 000 lehekülge. «Lugesin seda lehest. Ka seda, et selles toimikus sisalduvast materjalist saaks ehitada viie meetri kõrguse torni,» lausus Lõõnik.



Et süüdistatavate kaitsjad end toimikute tassimisega ära ei katkestaks, on kohtunik Lõõniku saali (see on Harju maakohtu suurim saal, mis mahutab vähemalt paarsada inimest) paigutatud seitse inimesekõrgust kollast kappi, igaühel lukk ees. Lõõniku sõnul saavad kaitsjad pärast istungipäeva lõppu oma toimikud kappi tallele panna ja võtme taskusse pista.



Maadevahetusprotsessi kestuse on kohtunik planeerinud nii pika aja peale sellepärast, et kohtus tuleb üle kuulata vähemalt 150 tunnistajat. Tänaseks esimeseks istungiks on kohtunik plaaninud paarisajaleheküljelise süüdistusakti avaldamise, samuti loodab ta kõigilt kohtualustelt kuulda, kas nad aktist ka aru saavad ja neile süüks pandud tegusid tunnistavad.



Villu Reiljanit, Ester Tuiksood ja Kalev Kangurit süüdistatakse altkäemaksu võtmises, Tullio Liblikut, Toomas Annust ja Einar Vettust altkäemaksu andmises, Tarmo Pedjasaart altkäemaksu andmises ja altkäemaksu võtmisele kaasaaitamises. ASi Järvevana ja ASi E.L.L. Kinnisvara süüdistab riigiprokuratuur altkäemaksu andmises.



«Mul on kavas pidada igal nädalal kolm istungit ja nii kuni järgmise aasta 5. juunini välja,» selgitas Lõõnik. «Siis vaatame, kui kaugele oleme jõudnud – teeme väikese kokkuvõtte, otsustame, kuidas edasi minna, ja teeme ka uue ajakava.»



Maadevahetusprotsessis on kaks süüdistajat: riigiprokurörid Inna Ombler ja Laura Feldmanis. Kohtu poolt on protsessil tavapärase ühe asemel kaks kordamööda arvutil tippivat istungisekretäri ja tavapärase kahe asemel kolm rahvakohtunikku, kellest üks on n-ö varumees.



«Kui keegi väga ära väsib, teeme tootmisvõimlemist. Ikka püsti-pikali,» naljatas Lõõnik ja ütles siis tõsiselt: «Kindlasti teeme töös ka vaheaegu, et inimesed saaksid end liigutada.»



Süüdistatavad


•    Villu Reiljan  – riigikogulane, endine keskkonnaminister ja Rahvaliidu eksjuht


•    Ester Tuiksoo  – riigikogulane, endine põllumajandusminister


•    Toomas Annus – Merko Ehituse suuromanik


•    Kalev Kangur – maa-ameti endine peadirektor


•    Einar Vettus – firma TSM juht ja üks omanik


•    Tullio Liblik – Saarte Investeeringute juht


•    Tarmo Pedjasaar – Isamaa ja Res Publica Liidu Tartu piirkonna juhatuse endine liige ja Tartu endine linnavolinik


•    Juriidilised isikud: AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles