Kaksikliidus kahtlejat meelitati kõrge ametikohaga

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe sotside eri leeride vahel on suur – parteijuht Jüri Pihl peab õigeks võimule tulla, Edgar Savisaarega semutsemise vajalikkuses kõhklev volikogu liige Mart Meri ei soovi praegusele pakkumisele isegi otsa vaadata.
Lõhe sotside eri leeride vahel on suur – parteijuht Jüri Pihl peab õigeks võimule tulla, Edgar Savisaarega semutsemise vajalikkuses kõhklev volikogu liige Mart Meri ei soovi praegusele pakkumisele isegi otsa vaadata. Foto: Mihkel Maripuu

Pealinna kaksikliidus kõhklevale volikogu liikmele Mart Merile pakkus Sotsiaaldemokraatlik Erakond «vaikimistasuks» volikogu aseesimehe kohta.



Sotside esindus tuli eile hommikul alanud läbirääkimiste voorult Keskerakonnaga oma kesklinna kontorisse üsna pahurate nägudega. Keskerakonna juhi Edgar Savisaare pakkumine ametikohtade suhtes jäi loodetust madalalennulisemaks: üks abilinnapea koht, volikogu aseesimehe koht, kaks linnaosavanema kohta ja näputäis komisjonide-halduskogude juhikohti.



Sotsid lootsid selgelt volikogu esimehe kohale, mille oleks hõivanud nende esimees Jüri Pihl, kuid Keskerakond hoiab selle tooli endale. Praegu on vägagi reaalne, et Pihl jääb linna juhtivkohtadest sellise jaotuse puhul üldse kõrvale, kuna parteijuhiväärilist pakkumist lihtsalt pole.



Pihl jäi pärast eileõhtust sotside Tallinna piirkonna juhatuse koosolekut napisõnaliseks. «Programmilised seisukohad kiideti juhatuses heaks, muus osas jätkuvad läbirääkimised homme (täna) hommikul kell kümme,» ütles Pihl.



Eilsel juhatuse koosolekul viibis ka volikokku valitud, kuid Tallinna juhatusse mittekuuluv Mart Meri. Kui seni on avalikkuse ees olnud suurimateks pealinna kaksikliidu vastasteks riigikogulased Eiki Nestor ja Hannes Rumm, siis nende leeri kuulub ka Meri.



Postimehele teadaolevalt on ta andnud märku, et kui võimuliit luuakse, siis jätab ta endale võimaluse hääletada volikogus oma veendumuste järgi.



See aga ei ole vastuvõetav erakonna juhtidele. Väidetavalt tehti eilsel juhatuse kogunemisel Merile «leppimisettepanek» asuda volikogu aseesimehe kohale.



Meri tunnistas, et kohtade jagamisest oli eile juttu, kuid kõik on veel endiselt lahtine. «Juhatuses, kus olin külalise ja volikogu liikmena, tutvustati läbirääkimiste senist kulgu, sisulisi punkte ja ega see protsess lihtne pole olnud,» tunnistas ta.



«Sisulise programmiga saab üht-teist ära teha, aga küsimus on ikkagi üldises Tallinna valitsemise kultuuris,» jätkas Meri. «Kui liitumisotsus tuleb, siis peavad sotsid väga palju tööd tegema, et pealinna juhtimine oleks arusaadav, loomulik ja sisuline ning selles oleks vähem teatraalsust.»



Meri pidas läbirääkimistele minekut igati õigeks. «Aga inimesena olen ma ikka sõltumatu ja langetan lõplikud otsused oma äratundmise järgi,» viitas ta oma käitumisele volikogus.



Volikogu aseesimehe koha pakkumise teemal jäi Meri sõnaahtraks. Küsimusele, et kui talle pakutaks aseesimehe kohta, kas see tuleb üldse kõne alla, vastas Meri: «Ma arvan, et ei tule. Ei tule, jah, kõne alla.»



Eile levis pealinna poliitikute seas ka esmapilgul enam kui veidrana näiv spekulatsioon, mille kohaselt võib Savisaarest saada volikogu esimees ja seni sel toolil istunud Toomas Vitsutist linnapea.



Mingit kinnitust sellele eile saada ei õnnestunud, kuid teatud loogika selles isegi on: volikogu esimehe koht annaks Savisaarele rohkem aega valmistuda 2011. aasta riigikogu valimisteks, kus tema eesmärgiks ei ole rohkem ega vähem kui peaministri koht. Samuti seisab linnal ees raske aasta – valimissärast toibununa tuleb hakata tegema avalikkuse ees raskeid otsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles