Rahvusooperi Estonia juurdeehitus on küsimärgi all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusooperi Estonia laiendus on kavandatud Tammsaare pargi serva.
Rahvusooperi Estonia laiendus on kavandatud Tammsaare pargi serva. Foto: Priit Simson.

Estonia teater vajab hädasti senisest suuremaid ruume, kuid nii linnavalitsuse kui arhitektide liidu esindajate hinnangul on Tammsaare pargi serva juurdeehituse rajamine liialt keeruline.


Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd kinnitas, et temal isiklikult ei ole midagi Estonia teatri laienduse vastu, pigem ei soosi mitmed asjaolud seda lahendust.

«Räägime ju alast, mis asub vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndis ning peale selle on tegemist looduskaitse all oleva pargiga,» selgitas ta.

Lisaks sellele on krunt suhteliselt kitsas. Kui sinna teatri laiendus ehitada, siis täidaks see sisuliselt kogu platsi kuni Pärnu maanteeni, nii et oleks raske rajada inimeste liikumisruumi hoone juurde.

Mänd mainis, et rahvusooperile tuleks kindlasti uus ja kaasaja nõuetele vastav hoone ehitada. Selleks on Tallinnas võimalik sobilik koht leida. Ta lisas, et kogu protsess on alles käima läinud. Linnaplaneerimise amet ootab Estonia teatrilt tehnilisi nõudeid ja ruumimahtusid. Seejärel pannakse kokku töörühm, mis hakkab teatrimajale parimat asukohta otsima.

«Kõigist rahvusooperi uue maja ehitamiseks pakutud kohtadest on see kõige keerulisem paik,» kommenteeris Tallinna abilinna Taavi Aas Tammsaare pargi kõrval olevat ala. «Viru poja väitluses rõhusime just pargi kaitsele ja kui nüüd tahetakse teisele poole parki midagi samasugust teha, siis see ei oleks õige. Pealegi on seal maa sees peidus vanad bastionimüürid.»

Aas lisas, et kui sellest kohast üldse rääkida, siis alles pärast põhjalikke keskkonna- ja arheoloogilisi uuringuid. Alles pärast seda saab teemat edasi arendada.

Rahvusooperi Estonia uue võimaliku asukohana on pakutud Lauluväljaku tagust ala Lasnamäe kõrgel kaldal, samuti nii Tallinna Sadamale kui eraomanikele kuuluvaid kinnistuid linnahalli ning Admiraliteedi basseini ümbruses.

Tallinna endine peaarhitekt, praegune arhitektide liidu juhatuse esimees Ike Volkov ütles, et eelmisel nädalal toimunud ümarlaual pandi paika, et 24. novembriks koostab rahvusooperi juht Aivar Mäe lähteülesande, millistele tingimustele peab teatri uus hoone vastama.

«Isiklikult olen seisukohal, et mingi hoone võiks seal endise Laste Maailma vastas olla, et tänavaruum muutuks selgemaks,» ütles Volkov. «Aga teatri laiendus oleks seal liiga suur.»

Ühe põhjendusena, miks Estonia teatri laiendus Tammsaare pargi kõrvale hästi ei sobi, tõi Volkov välja asjaolu, et siis satuks Draamateatri hoone kuidagi alaväärsesse seisu ja sellele soovitaks ka ehk laiendust rajada.

Kultuuriministeeriumi arhitektuurinõunik Laila Põdra kinnitas, et tuleb põhjalikult kaaluda, mida üks või teine lahendus kaasa toob, arvestades nii linnaehituslikke, muinsuskaitselisi kui kultuuriloolisi aspekte. Lõpliku otsuse langetamisel on vaja lähtuda rahvusooperi pikaajalistest vajadustest.

Rahvusooperi juht Aivar Mäe kinnitas, et koha valik on teatrile äärmiselt oluline. Seetõttu sobiks laiendus Tammsaare pargi serva ideaalselt. 24. novembriks paneb ta kokku andmed tulevase hoone aluse pinna suuruse, ruumivajaduse ja kõrguse kohta. Siis saab otsustama hakata, kas niisugune maja ikka mahub praeguse ooperi kõrvale, mil viisil seda sinna sobitada ning kui palju tuleb teatril hea koha eest muus osas lõivu maksta.

Rahvusooperile pakutud asukohad

Linnahalli kõrval mere ääres.
Admiraliteedi basseini ääres.
Lauluväljaku taga Lasnamäe veerul.
Praeguse Solarise keskuse kohal.
Süda-Tatari kvartalis.
Praeguse ooperimaja kõrval.

Allikas:PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles