Savisaar pani linnaasutuste kulutustele aasta lõpuni veto

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea Edgar Savisaar pani linnaastuste aastalõpukulutustele range piiri peale.
Linnapea Edgar Savisaar pani linnaastuste aastalõpukulutustele range piiri peale. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnapea Edgar Savisaar keelas oma käskkirjaga kõigil linnaasutustel kuni aasta lõpuni ametnikele lisatasude ja preemiate maksmise, samuti välislähetused, ruumirendid, remondid ja bürootarvete ostmise.

Linna finantsdirektor Katrin Kendra ütles, et käskkirja eesmärk on allesjäänud eelarveraha säästlikumalt kasutada ja anda konkreetsed soovitused, milliseid kulutusi aasta lõpus enam ette ei võetaks.

Linnapea käskkiri «Kulude kokkuhoiust 2009. aasta novembris ja detsembris» lubab erandkorras preemiaid või lisatasusid maksta vaid eelnevalt linnavalitsusega konsulteerides.

Samuti lubab käskkiri linnaametnikke aasta lõpuni saata välislähetusse vaid erandkorras. Keelatud on ka kõik tasulised koolitused peale linnakantselei enda korraldatavate tsentraliseeritud koolituste.

Veto pani linnapea ka igasugusele ruumide rentimisele, remontimisele, põhivara ja bürootarvete ostmisele, samuti järgmisel aastal ostetavate kaupade ettemaksule, mis on eelnevalt linnavalitsusega kooskõlastamata. Perioodikast tohib iga asutus tellida vaid ühe üleriigilise päevalehe.

Kendra sõnul soovib linn, et osa rahast jääks järele, mitte ei kasutataks lõpuni ära. «Ei saa öelda, et linnas aasta lõppudel oleks kulude kasv olnud,» lausus Kendra. Küll aga on tema sõnul majanduskulude hüppelist kasvu aasta lõpus näha iga-aastaselt riigieelarve täitmisel.

«Ka meie vaatasime üle, et mitte lubada aasta lõpul tegevuskulusid põhjendamatult teha. Sellepärast arvasime, et on mõistlik, kui linn rakendab meetmeid, mis aitavad kaasa linnavahendite säästlikumale kasutamisele,» ütles ta.

Käsulaud veenmisest tõhusam

Linnas on kokku ligi 300 eri asutust, mistõttu pidas linnavalitsus veenmistaktikast lihtsamaks konkreetse käsulaua kehtestamist. «Kuna on selge, et linna tulubaas on kukkunud ja ka järgmisel aastal pole märkimisväärset paranemist loota, vaid pigem on sama raske. Siis et ei tekiks motivatsiooni, et kuna järgmisel aastal on sama raske, siis teeme sel aastal kõik kulutused täis,» põhjendas finantsdirektor.

Kendra rõhutas, et kõik ei ole keelatud. Täita tuleb kõik lepingulised kohustused ning ka paberi-pastaka ostmisele kätt ette ei panda, ent suurtele tellimustele küll. «Kui aasta jooksul ei ole selliseid asju ostetud, siis ei peaks nüüd tekkima võimalus vaadata, et ahaa, mul ju eelarve on veel ees, saan igasuguseid asju teha ja siis hakataks tellima uusi printereid või teisi asju, käima lähetustes või tegema üritusi.»

Tööjõukulude säästlikust kasutusest rääkis juba linnapea 27. aprillil välja antud käskkiri, mis lubas samuti tulemuspreemiaid maksta vaid selge põhjendusega ja linnavalitsuse liikmega kooskõlastatult. Tulemustasudeks ettenähtud kogusummat vähendati suvise lisaeelarvega.

«Me loodame tõepoolest, et see käskkiri aitab tagada, et linnaeelarve kulusid ei täideta 100-protsendiliselt,» sõnas Kendra. Kui suurt kokkuhoidu niimoodi tänavuks prognoositakse, selgub sel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles