Mati Eliste eitas pistise võtmist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Eliste (26.05.1941 - 28.12.2020).
Mati Eliste (26.05.1941 - 28.12.2020). Foto: Peeter Langovits.

Pistise võtmise kahtluse tõttu Reformierakonnast välja astunud ning oma kohast Tallinna volikogus ja Pirita halduskogus loobunud Mati Eliste rääkis TV3 «Seitsmestele uudistele» oma versiooni väidetavast pistisevõtmisest.


Ajakirjanduse andmetel olevat Eliste küsinud Vassili Galaganovilt 100 000 krooni suuruse toetuse oma naise laulustuudiole selle eest, et halduskogu kooskõlastaks tema krundile seadusega lubatust suurema maja ehitamise.

«Eelmise aasta novembris või umbes sel ajal olid laulustuudiol näpud põhjas ja mu naine küsis, kas mul pole mõnda tuttavat, kes võiks toetada. Kuna (maakler) Aili Aslav oli tuttav, siis ma küsisin tema käest ja tema ütles, et see (Galaganov) on nii rikas ja nii suure kultuurihuviga inimene, ma küsin tema käest. Ja siis ühel päeval tuli toetusraha laulustuudio arvele. Mina ei ole seda raha näinud,» kinnitas Eliste «Seitsmestele uudistele».

Galaganovile soodsa otsuse langetamist eitas Eliste kategooriliselt. «Mina olin halduskogu esimees, mina ei saanudki selliseid asju üksinda otsustada. Selleks on vaja halduskogu kollegiaalset otsust.»

Pirita linnaosa vanem Tiit Terik aga kinnitas uudistesaatele, et Eliste käis isiklikult temalt küsimas, kas on võimalik krundiomanikule soodne otsus langetada. «See oli üks meie kohtumise põhjustest. Paluti siis linnaosavanemal oma otsus ümber vaadata ja leida võimalus andmaks omanikule soodsamat lahendust. Paraku pidin ma sellest keelduma, kuna halduskogu oli teinud teistsuguse otsuse,» rääkis Terik.

Ometi allkirjastas Eliste siis, kui oli selgunud, et Galaganovi asjad ei liigu, 100 000 krooni suuruse võlakirja. Ise seletas ta seda nii: «Me istusime kohvikus, ja äkki Aslav toob paberi välja, et kirjuta siia, et sa oled saanud selle raha laenuks... Ma leidsin, et enne valimisi ei ole kõige parem hetk seda asja avalikuks teha,» rääkis Eliste.

«Siis mingil hetkel tõsteti see paber üles, näidati läbi klaasi väljas seisva auto poole. Üks pikas mantlis mees tuli autost välja, võttis selle paberi, luges läbi ja sõitis sellega minema,» meenutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles