Linnaosavanem võlub lillede ja tähelepanuga

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiine linnaosa sotsiaalkeskuses tantsimas käivad prouad sedastavad eduka poliitiku ABC: tuleb olla usin, kasin ja puhta kuuega, tuleb tuua lilli ja leida aega pensionäridega suhtlemiseks.
Kristiine linnaosa sotsiaalkeskuses tantsimas käivad prouad sedastavad eduka poliitiku ABC: tuleb olla usin, kasin ja puhta kuuega, tuleb tuua lilli ja leida aega pensionäridega suhtlemiseks. Foto: Mihkel Maripuu

«Ta on tubli inimene.» – «Tõesti tore mees.» – «Tagasihoidlik, ei kiida ennast.» – «Töökas.» – «Alati korrektselt riides, puhas.» – «Alluvate suhtes nõudlik, paneb nad tööle.» Kes see on? Kes muu kui Kristiine linnaosa vanem Mihhail Korb. Saamaks teada, mis valemeid kasutades korjavad veel mõne aasta eest tundmatud keskerakondlastest linnaosavanemad tuhandeid tallinlaste hääli, vestles Kristiine


sotsiaalkeskuses eakate valijatega Madis Filippov.

Kohtume seeniortantsu «Tantsime end terveks!» huviringi tulnud prouadega mõned minutid enne seelikukeerutamise algust. Istume toolidel ringis ning arutame möödunud nädalavahetuse sündmusi. Kuidas on eakad rahul valimistulemustega?



«Mitte üldse. No vaadake, kes võitis,» sõnab Salme Tea kärmelt. «Ainult Tartu tulemustega olen rahul. Seal on targad inimesed, kes teavad, keda valida.»


Ringist kostab läbisegi «ei ole rahul», «sama arvamus», «see oli rahva tahe», «missuguse rahva tahe?».



Korraks tundub, et oleme sattunud seltskonda, kus linnaosavanema Mihhail Korbi 3278 hääle eest seisjaid pole, kuni üks proua teatab: «Mina valisin Keskerakonda, Mihhail Korbi.» Julgust koguvad teisedki. «Ta on väga tubli inimene, tore mees, korrektne, meeldiv...»



Õige mees ei sõima kedagi


Ent mis teeb linnaosavanemast toreda inimese? Ajupesu? Vaadates mõnd teist linnaosa, näiteks Haaberstit, nähtub sealse sotsiaalkeskuse oktoobrikuu plaanist, et mitmetel päevadel toimusid vestlusringid keskerakondlaste Vladimir Panovi, Juhan Hindovi ning Viktor Vassiljeviga.



Viis päeva enne valimisi rääkis eakatele korteriühistu muredest ja rõõmudest keskerakondlane Maie Terik. Haaberstis käinud teavad, et naeratava Vassiljevi näopilte näeb seal pea igal vabaajakeskuse ürituse plakatil, rääkimata linnaosa ajalehest.



Aga Kristiine? Nagu ühest suust väidavad vestluspartnerid, et propagandat tänavu keskuses ei tehtud. Korra olevad käinud kohal peaminister ning linnaosavanem tõi lilli nagu alati. Kaasas oli ka keskerakondlasest riigikogulane Evelyn Sepp.



«Nad andsid meile aru, mida on teinud ja missugused on tulevikuplaanid,» selgitab Kete Õun. «Korb ei öelnud ühegi teise erakonna kohta ühtegi halba sõna.»



Linnaosavanem on tema sõnul tark mees. «Oli suur koosolek, kus oli koos palju rahvast, ja kui keegi hakkas vihjama teiste erakondade kohta, lõpetas Korb sellise jutu kohe,» jutustab Õun. «Ta ütles, et täna räägime meist. See, et ta teisi ei halvusta, näitab suurt intelligentsust.»



Sellega nõustuvad kohe teisedki prouad. «Ta ei sõima kedagi.» – «Oskab intelligentselt esineda – kohe näha, et hea lastetuba.» – «On ära õppinud eesti keele.» – «Ta osaleb iga kord meie üritustel.»



Toob maasikaid ja lilli


Salme Teale meenub siiski üks spordipäev, mil Keskerakond nänni jagas. «Mu jumal, mis seal kõik oli,» sõnab ta ohkega. «Henrik Normann ja partei asjad...» – «See on linnaosa iga-aastane üritus,» kuuldub kohe linnaosavanema kaitseks.



Linnaosavalitsuse toel käidi reisidel. Tantsijad sõitsid Peipsi äärde Kasepääle, Harjumaa mõisatega tutvuma ja Saku õlletehasesse. «Seal toimus õlle degusteerimine, ja suur oli meie üllatus, kui korraga läksime trepist üles ja ühtäkki Korb meid kõiki kättpidi tervitas,» meenutab Õun. «Tema leiab meie jaoks aega.»



Seda arvavad teisedki. «Pakkus tantsijatele maasikaid.» – «Naistepäeval ja emadepäeval tõi kogu saalis olnud rahvale lilli.» – «Kutsub juubilarid kord kuus kokku ja õnnitleb isiklikult.» – «Mõni heidab Korbile ette, et miks ta maksumaksja raha eest selliseid asju teeb? No kuulge, mida ta peaks siis maksumaksja raha eest tegema? Ta annab selle raha inimestele tagasi, kui ta neile midagi organiseerib.»



Õnnitluskaarte on saanud pea kõik kohalviibijad. Korb on suutnud ära võluda isegi need, kes Keskerakonda ei vali. «Linnaosale eraldatud rahaga võib teha nii ja naa. Kristiinesse ehitas ta Nõmme tee, tegi Linnu tee, Tedre tee ja andis puid. Me istutasime puud maja taha,» loetleb Õun.



Paljud kohalviibijad rõhutavad, et nemad valivad inimest, mitte erakonda. Jutt läheb Keskerakonna ja Tallinna linnapea peale, kes nii tulist poolehoidu siiski ei leia.



«Ega Savisaarel kah midagi viga pole. Täitsa tubli poliitik.» – «No ta ikka halvustab teisi, sõrm püsti.» – «Ta on täiesti võimatu.» – «Liiga jõuline.» – «Ei ole ta nii õudne midagi.» – «Ta on nendest poliitikutest kõige targem.»



Kuidas läks?


Linnaosavanemate valimistulemused 2005/2009:



•    Enno Tamm (Põhja-Tallinn) 250/451


•    Marek Jürgenson (Kesklinn) –/334


•    Mihhail Korb (Kristiine) 25 (Jõhvi vald) / 3278


•    Kalle Klandorf (Lasnamäe) 730/353


•    Kalle Mihkels (Mustamäe) 1136/1295


•    Rainer Vakra (Nõmme) 254/2614


•    Tiit Terik (Pirita) –/858


•    Viktor Vassiljev (Haabersti) 1222/5582


Allikas: vabariigi valimiskomisjon

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles