Sotsid lubavad ametnikke vähendada, keskpartei aga uut linnafirmat

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl ja Edgar Savisaar.
Jüri Pihl ja Edgar Savisaar. Foto: Mihkel Maripuu

Vaadates sotside ja Keskerakonna valimislubadusi Tallinnas hakkab erinevustest näiteks silma sotside lubadus ametnikke vähendada ning teisalt keskpartei plaan veefirma ja soojatrassid tagasi võtta ning koristamisega tegelev linnafirma asutada.

Kui täna koalitsiooni loomiseks pealinnas läbrääkimisi alustanud mõlema partei lubadustes on suur rõhuasetus töötuse tõrjumisele ja erinevatele sotsiaaltoetustele, siis Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) lubab muu hulgas optimeerida linnaametnike arvu, vähendada avalike suhete eelarvet ja poliitiliste nõunike ning abide arvu, mitte käivitada Tallinna televisiooni ega rahastada linnaeelarvet parteipropagandat.

Keskerakonna valimismanifestis puudub pea täielikult linnajuhtimist puudutavad punktid, märgitud on vaid, et «lubatakse jätakata euroopalikku linnajuhtimist». Keskerakond ja selle esimees Edgar Savisaar on korduvalt rõhutanud linnameedia vajadust ning nii kinnitas linnavõim mullu heaks plaani alustada Tallinna televisiooniga 2011. aastal.

Samuti lubavad sotsid alles jätta Tallinna linnaosad ning anda halduskogudele õigusi juurde. Keskerakondlik linnavalitsus tuli tänavu aga välja plaaniga linnaosad sootuks kaotada, kuid selle tulemusel tekkinud õigusliku vaidluse tõttu on plaan praeguseks lükatud 2011. aastasse.

Sotside plaanide seas on ka näiteks elamumaa maksumäära vähendamine 2,5 korda pärast seda, kui kanaliseerimine lõpetatud on. Kanaliseerimise lubavad mõlemad parteid lõpetada 2011. aastal.

Keskerakond on maamaksu osas tagasihoidlikum. Nimelt lubatakse, et maamaks Tallinnas pärast maa järgmist riiklikku korralist hindamist ei tõuse.

Samas on Keskerakonnal suurejoonelised plaanid luua linnale kuuluv prügiveo ja tänavapuhastusega tegelev ettevõte. Samuti lubavad keskerakondlased aktsiaseltsi Tallinna Vesi tuua linnale tagasi ning võtta linna omandusse tagasi ka Tallinna Kütte käes olevad soojatrassid.

Millal ja mis hinnaga neid tehakse, valimismanifest samas ei paljasta.

Parteid on ühel meelel ühistranspordi jõulises arendamises ning lubavad mõlemad trammiliini rajamist Lasnamäele. Keskerakond lisaks veel ka Õismäele ja Maardusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles