Jäppinen: küsitlus lasteaedade muusikaõpetuse vähenemist ei tuvastanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noodilehed
Noodilehed Foto: Ove Maidla / Postimees

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen märkis muusikaõpetajate pöördumisele saadetud vastuskirjas, et lasteaedades läbi viidud küsitlus näitas, et muusikaõpetuse kvaliteet ja õppemahud pole üheski pealinna lasteaias langenud.

Abilinnapea kinnitusel viidi 13. oktoobril Tallinna lasteaedades läbi küsitlus muusikaõpetajate töökoormuse kohta. «See näitas, et kõikides Tallinna lasteaedades viivad muusikaõpetajad läbi vähemalt 2 muusikalist tegevust iga alates 2-aastaste laste rühma kohta. Seega väide, et muusikaõpetuse kvaliteedis on toimunud langus, ei pea paika, sest õpetamise mahud on samad, mis eelmistelgi õppeaastatel,» teatas Jäppinen.

«Samas võime tõdeda, et muusikaõpetajate koormusi on vähendatud, kuid seda mitte laste õpetamise arvelt, vaid töökoormuse arvelt, mis on viidud vastavusse tegeliku tööajaga.»

Jäppinen selgitas, et möödunud aasta 1. septembril jõustunud koolieelse lasteasutuse riiklik õppekava muutis lasteaia õppe- ja kasvatustegevuse korralduse paindlikumaks ning nüüd on õppe- ja kasvatustegevuse läbiviimise põhimõtteks üldõpetusliku tööviisi rakendamine. «Seega peavad muusikaõpetajate tegevused olema lõimitud tegevused nagu ka kõik teiste ainevaldkondade tegevused, mida viib läbi rühmaõpetaja,» kirjutas ta.

Jäppinen tõi ka välja, et varem kehtinud raamõppekava ei andnud muusikaõpetajatele ette nähtud kuut tundi vahetut tööd lastega, seetõttu leiti mõnedes lasteasutustes muusikaõpetajatele lisaülesandeid. Uue õppekava rakendamisega hakati muusikaõpetajaid rohkem ka rühmatöösse kaasama. Neil, kes lisaülesannetega ei nõustunud, vähendati töökoormust.

Eesti muusikaõpetajate liit ning Tallinna lasteaedade muusikaõpetuse sektsioon saatis oktoobri algul kirja haridus- ja teadusminister Tõnis Lukasele ning Tallinna linnavalitsusele, milles tundsid muret selle üle, et pealinna lasteaedade alarahastamise tõttu on aedade juhatajad sunnitud seadusevastaselt muusikaõpetajate palka vähendama ja töötajaid koondama. 53 Tallinna lasteaias läbi viidud küsitlus näitas, et 34 lasteaias oli vähendatud muusikaõpetajate palka või suurendatud nende töökoormust.

Kehtiv määrus näeb ette kahe lasteaiarühma kohta vähemalt veerandkoormusega muusikaõpetaja ja liikumisõpetaja ametikoha loomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles