Õpilased maitsesid seiklusretkel Kloogal sõdurielu võlu ja valu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Militaarseiklusel sai 6. klassi õpilane Joosep nooremseersant Valeri Fedorovi valvsa pilgu all korraks proovida, kuidas on PASI soomuki roolis istuda.
Militaarseiklusel sai 6. klassi õpilane Joosep nooremseersant Valeri Fedorovi valvsa pilgu all korraks proovida, kuidas on PASI soomuki roolis istuda. Foto: Liis Treimann

Kärts, mürts ja põmm, silmadele vajuv roheline sõjaväekiiver ja soomukisõit – kõike seda kogesid Tallinna Kadrioru saksa gümnaasiumi õpilased eile Harjumaal Klooga sõjaväelinnakus korraldatud militaarseiklusel.



Poiste tõsised näod lõid äkitselt põnevusest põlema ja tüdrukud kilkasid ehmunult, kui neist pisut eemal plahvatused kõlasid. 1. jalaväebrigaad korraldas eile ligi 250-le põhikooli õpilasele militaarseikluse. Plahvatused polnud siiski seiklusega seotud – samal ajal harjutas Scoutspataljoni üksus Klooga sõjaväelinnaku kõrval lahinglaskmist.



«Me oleme siin juba tükk aega kõndinud, aga ikka pole surma saanud,» kommenteerisid roosade kilejopede ja valgete barettidega 6. klassi preilid ümberringi toimuvat. «Ja mul on tunne, nagu ma olekski praegu liikuv märklaud,» lisas tüdrukutele järgnenud poistekamp.



Grupijuhilt, nooremseersant Joostilt saadud käsud käes, aimasid poisid juba järgmist seiklust ette ja tormasid eemal seisvaid PASI soomukeid uudistama.



Nooremseersant ja soomukijuht Valeri Fedorov jagas kümnepealisele poistekambale rohelised kiivrid ja aitas seejärel iga soovija hetkeks soomuki rooli taha.



«Aga kas te ikka teate, et energiajook on teie tervisele kahjulik,» ütles sõjamasinas energiajoogi pudelit märganud koolipoiss Oliver õpetlikult Fedorovile, kui too poissi soomuki rooli tagant välja tõstis.



Aga siis löödi soomuki uks kinni ja poisid istusid nagu silgud pütis pilkases pimeduses, teadmata, kuhu sõit neid viib. Fedorov ei andnud armu, tüüris ligi kümne sõiduauto raskust soomukit üle mätaste ja läbi sügavate porilompide.



Kuuenda klassi jütsidel ei jäänud muud üle kui raputustes viltu vajunud ligi kahekilone kiiver peas uuesti sirgeks lükata ja kaasa võetud fotoaparaatidega üritada pildistada igat liigutust, mis vähegi huvitav tundus, ehk siis kõike.



Kui kätte jõudis tüdrukute soomukiralli kord, kostis tagant kongist ainult kilkeid ja karjeid niipea, kui Fedorov rooliratast äkilisemalt keerutas. Aga see ei olnud ju veel kõik, sest kooliveerandi eelviimasel päeval korraldatud militaarseikluse eesmärk oli õpilastele ka tõelist sõdurielu tutvustada. Ja sellesse ellu kuuluvad loomulikult relvad.



«Pah-pah-pah,» jäljendasid noored automaatidega metsa all ringi joostes relvalasu häält. «Sina, Lars, oled vist tõesti palju arvutimänge mänginud,» kommenteerisid õpetajad kõrvalt gaasimaskis 7. klassi Larsi tegemisi.



Poiss aga ei jäänud õpetajatele vastust võlgu ja kinnitas võidukalt, et niimoodi tuleb ta järgmisel päeval ka kooli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles