Õiguskantsler uurib tasuliste pikapäevarühmade õiguspärasust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Indrek Teder.
Õiguskantsler Indrek Teder. Foto: Toomas Huik

Õiguskantsler Indrek Teder alustas Postimehe artiklist saadud info põhjal menetluse, et selgitada, kas koolides pikapäevarühma tasuliseks tegemine on põhjendatud ning kooskõlas seadusega.

Õiguskantsler teatas, et teda teeb murelikuks tendents haridusvaldkonnas, kus raha vähesusel on hakatud kehtestama lapsevanematele õiguslikult küsitavaid tasusid. Indrek Teder soovib menetlusega juhtida ka ennetavalt tähelepanu, et ta jälgib pidevalt laste huvide ja õigustega arvestamist ning majandusraskusi ei saa leevendada laste õiguste järgimise arvelt.

Õiguskantsler alustas menetluse ajalehes Postimees 14. oktoobril avaldatud artikli «Koolid hakkasid pikapäevarühmade eest raha küsima» põhjal, kust nähtub, et mitmed Tallinna koolid on hakanud tasu küsima algklassilastele pakutavate pikapäevarühmade eest, sest palgafondis ei jätku enam õpetajatele raha.

Õiguskantsler saatis selgituste saamiseks Tallinna Haridusametile teabenõude, milles soovib muu hulgas teada, kui paljudes koolides ja kui suur tasu on pikapäevarühmade eest kehtestatud ning kas lapsevanematelt tasu küsimine üldhariduskoolide pikapäevarühmades osalemise eest on haridusameti hinnangul kooskõlas põhiseaduse ning põhikooli- ja gümnaasiumiseadusega.

Samuti palub õiguskantsler vastust küsimusele, kuidas peaks lapsevanem toimima olukorras, kus alaealiste komisjon on otsustanud suunata tema lapse pikapäevarühma, kuid vanemal puuduvad võimalused ja vahendid vastava pikapäevarühma tasu maksmiseks.

Õiguskantsler ootab ära haridusameti vastuse, viib läbi õigusliku analüüsi ning kujundab seejärel oma õigusliku lõppseisukoha, kas tasu kogumine pikapäevarühmade eest on seaduslik, põhjendatud ja põhiseaduspärane või mitte.

Koolis õppimine maksuta

Õiguskantsler viitab, et põhiseaduse kohaselt on õppimine kooliealistel lastel riigi ja kohalike omavalitsuste üldhariduskoolides õppemaksuta. Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus omakorda sätestab, et õppimine riigi ja kohalike omavalitsuste põhikoolides ja gümnaasiumides on õppemaksuta. Samuti on õpilasel õigus kasutada klassivälises tegevuses tasuta oma kooli rajatisi, ruume, raamatukogu, õppe-, spordi-, tehnilisi jm vahendeid.

Haridusministri määruses «Pikapäevarühma töökorralduse alused» ei ole sätestatud, et lapse pikapäevarühmas osalemise eest võiks lapsevanemalt tasu nõuda. Samuti pole selles reguleeritud, kelle pädevuses oleks tasu suuruse määratlemine.

Määruse kohaselt võetakse õpilane üldjuhul pikapäevarühma vastu lapsevanema kirjaliku avalduse alusel. Määrusest tulenevalt võib õpilase pikapäevarühma suunata ka tähtajaliselt alaealiste komisjoni otsuse alusel. Seega juhul, kui alaealiste komisjon otsustaks lapse saata kohustuslikus korras pikapäevarühma koolis, kus selle eest tuleb maksta tasu, on lapsevanem sunnitud tasu maksma sõltumata oma võimalustest või soovidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles