Merko: Solaris saab maailma turvalisima kino

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solarise kinosaali allakukkunud ripplagi rändab prügimäele.
Solarise kinosaali allakukkunud ripplagi rändab prügimäele. Foto: Toomas Huik.

Merko Ehituse juhatuse liige Andres Agukas mainis, et tänu õnnelikult lõppenud õnnetusele võib Solarise keskuse kino saada maailma kõige turvalisemad saalid.

«Me saime sellest õnnetusest targemaks ning selle tarkuse abil täiustame kõigi kinosaalide lagesid, et tõsta keskuse turvalisust,» ütles Agukas. «Turvalisus ongi põhieesmärk.»

Ta tõi võrdluseks auto, millel avastatakse näiteks roolirike. Siis kutsub valmistajatehas kõik sama partii sõidukid tagasi ning vahetab vigased detailid välja. Samamoodi on ka kinosaalidega. Kui ühes neist juhtus avarii, siis turvalisuse tõstmiseks täiustatakse kõiki lagesid.

Eksperdid alles töötavad ning veel ei ole täpselt teada, miks suuruselt teise kinosaali ripplagi alla kukkus. Laboris tehtud katsetused näitasid, et millegipärast kasvas lae riputitele mõjuv jõud mingil hetkel umbes kolm korda suuremaks, kui on riputite arvutuslik kandevõime. Kuid ei ole teada, mis selle põhjustas.

Ka ei ole selge, millisest ripplae punktist varing alguse sai, kuna kõik riputid on ühtemoodi vigastatud. Insenerid alles arvutavad, kuidas jõud mõjusid ning milline võis olla erinevate tegurite koosmõju.

Agukas märkis, et kino akustika on parim siis, kui lagi moodustab ühtse terviku. Nüüd tehakse aga nii, et lagi koosneb üksikutest sektsioonidest. See tähendab, et kui peakski midagi juhtuma, siis ei kuku alla mitte terve lagi vaid üks osa. Mingil määral muudab see küll saali akustika kehvemaks, aga turvalisus on ikkagi üle kõige.

Ta lisas, et lagede ümberehitamine on üks asi. Peale selle on vaja ehk veel mingeid täiendusi teha. Võibolla tuleb kõlarite kinnitus ümber vaadata, et vibratsioon ei kanduks edasi.

Agukas mainis, et peale ehitajate uurib õnnetuse põhjuseid ka kindlustus, politsei ning tellijapoolne järelevalve. Ta lisas, et teisi ripplagesid päris alla ei võeta, vaid tehakse osaliselt lahti. Konstruktsiooni muutmise projektid on suures osas olemas, konstruktorid teevad veel täiendavaid arvutusi.

Solarise keskuse ehitamisel omanikujärelvalvet tegev firma OÜ Ahti Väin Konsult juhataja Ahti Väin kinnitas, et ümberehitustööd on vajalikud selleks, et olla turvalisuses 101 protsenti kindel.

Õnnetuse tekkepõhjust praegu veel teada ei ole. Katsetusi ja teste teevad eksperdid iga päev. Kaasatud on nii Tallinna Tehnikaülikooli professoreid kui Soomes insenere.

«Enne me järele ei jäta, kui saame teada, mis siis tegelikult juhtus,» kinnitas Väin. «Seal võis olla halbade juhuste koosmõju. Ükski jõud, näiteks helirõhk, iseseisvalt ei oleks suutnud lage alla tuua. Kuu ajaga tahame ikka selgusele jõuda. Aga anname inseneridele oma versioonide läbimõtlemiseks aega.»

Väin ütles, et ekspertide esialgse suusõnalise info järgi ei olnud riputid nii nõrgad, et nad ei oleks jõudnud lage üleval hoida.

Solarise kinosaalides ripplaed paigaldanud firma Straf esindajad ei olnud nõus enne midagi kommenteerima, kui eksperdid on oma töö teinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles