Laesson: ehitis on paljude inimeste töö

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solarise keskus.
Solarise keskus. Foto: Peeter Langovits.

Ehitusõiguse spetsialist, Eesti ehitusseaduse üks autoritest Tuulikki Laesson ütles ETV saates «Kahekõne», et ehitis on paljude inimeste töö tulemus ning seetõttu pole lihtne öelda, kes on süüdi, kui mingi õnnetus peaks juhtuma.


Laessoni sõnul on ehituses on olemas selged rollijaotused, kes mida teeb. «Kui võrrelda autode tootmisega, siis autodel on tootja. See, kes seal turvarihmu või kumme tegi, pole oluline. Oluline on see, kes valmistas auto kui toote,» selgitas Laesson.

Ehituses on tema sõnul olukord keerulisem. «Seal on olemas projekteerija ja ehitaja. Siis on väga palju alltöövõtjaid - ventilatsioon, vesi, kanalisatsioon, elekter - need kõik on väga tähtsad. Lõplik toode on valmis ehitis ja siin ei saa öelda, et see või teine isik on see, kes on kogu selle kupatuse valmis teinud. See on paljude inimeste töö,» väitis Laesson.

Ta sõnas, et iga ehituse puhul tuleb dokumenteerida, kes midagi tegi. Kui pärast peaks midagi juhtuma, on paberitest lihtne üles leida mitte ainult seda, kes selle eest vastutab, vaid ka seda, milles oli selle põhjus. Selles on tema sõnul ehituse dokumenteerimise ja protsesside kirjeldamise mõte.

Saatejuhi küsimusele, kas see on normaalne, et nii suur ehitis, nagu seda on Solarise keskus, saab kasutusloa kahe tunniga, vastas ehitusõiguse spetsialist: «Kasutusloa andmisel vaadatakse dokumentatsiooni olemasolu. Ja ma olen kindel, et niisuguse maja puhul on väga palju dokumentatsiooni, mille erinevad eksperdid on üle vaadanud. Ja kui nüüd lähtuda sellest, mida omavalitsus peab tegema, siis omavalitsuse esindaja peab minema kohale, tegema visuaalse ülevaatuse, vaatama kas kõik paberid on korras ja nende paberite, eri valdkondade spetsialistide hinnangute põhjal ütlema, kas asjad on korras või mitte. Kui korralik dokumentatsioon on olemas, siis pole põhjust öelda, et midagi oleks valesti.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles