Lurichi kuju jõudis jälle oma kohale tagasi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimane ründaja väänas skulptuuri küll viltu, kuid ei saanud seda aluselt kätte.
Viimane ründaja väänas skulptuuri küll viltu, kuid ei saanud seda aluselt kätte. Foto: Pirita linnaosa valitsus

Korduvalt vandaalide ohvriks langenud maadluslegendi Georg Lurichi kuju on taas tagasi oma algses paigas Pirita tee ääres.


Augusti lõpus üritas kurjategija Lurichi kuju minema viia, kuid ei saanud seda aluse küljest kätte. Kuigi kurikaela tegevuse salvestas turvakaamera, ei ole teda tänaseni suudetud tabada.

See oli juba kaheksas kord, kui vandaalid ja metallivargad skulptuuri kallal oma jõudu proovivad. Pirita linnaosa avalike suhete nõuniku Priit Pruuli sõnul said seekordse rünnaku käigus viga Lurichi jalatallad. Skulptuur tehti korda ARS Monumentaalis ning kuju taastamine ja ülespanemine läks linnaosavalitsusele maksma 5200 krooni.

Pirita linnaosa vanem Tiit Terik nentis, et järjekordne katse Lurichit minema vedada pani taas mõtlema, kuidas skulptuuri turvalisust tagada. «Eks igasuguseid mõtteid on peast läbi käinud tõesti ning ka on soovitatud erinevaid variante, näiteks kupli paigutamist kuju peale, kuid vaevalt, et see mingit põhjapanevat resultaati kaasa toob,» lausus Terik.

Lurichi kuju valmistas 1996. aastal skulptor Tõnu Maarand. Amandus Adamsoni skulptuuri järgi valminud mälestusmärk avati Pirita tee ääres Lurichi 120. sünniaastapäeva auks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles