Koolid hakkasid pikapäevarühmade eest raha küsima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikapäevarühmades teevad algklassilapsed ära kodutööd ja saavad ka mängida ning süüa, kuni vanemad tööpäeva lõpetavad.
Pikapäevarühmades teevad algklassilapsed ära kodutööd ja saavad ka mängida ning süüa, kuni vanemad tööpäeva lõpetavad. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tallinna koolid on hakanud tasu küsima algklassilastele pakutavate pikapäevarühmade eest, sest palgafondis ei jätku muidu enam õpetajatele raha.

Tallinna Inglise kolledžis muutusid pikapäevarühmad sellest õppeaastast kõigile tasuliseks, makstes kuni 500 krooni kuus, kui lisaaega veedetakse koolis nii hommikuti kui õhtuti.

Kolledži õppedirektor Anu Parts ütles, et pikapäevarühm on tasuline kõikidele soovijatele ja vastavalt määrusele kirjutab iga lapsevanem avalduse, kui ta laps soovib pikapäevarühmaga liituda või sellest loobuda.

Küsimusele, mis põhjustel pikapäevarühm tasuliseks muudeti, vastas Parts: «Majanduslikel ja ainult majanduslikel.» Tema kinnitusel on õpilaste arv pikapäevatundides jäänud maksust hoolimata peaaegu samaks.

«Tegevuste hulgas on mängimist, meisterdamist-joonistamist, lugude rääkimist, uudiskirjandusega tutvumist. Kindlasti tehakse ära kodutööd ja seejuures saab abi küsida õpetajalt. Aega jääb ka sõpradega jutlemiseks ja hobide üksteisele tutvustamiseks läbi erinevate tegevuste,» kirjeldas õppedirektor pärastlõunal kuni kella 16ni toimuvaid tegevusi.

Alanud õppeaastast küsib pikapäevarühmade eest tasu ka Pae gümnaasium. Kooli direktor Izabella Riitsaar ütles, et teisiti ei tulnud kool välja. «Meil on esimestes klassides palju õpilasi, neile kõigile võimaldame tasuta pikapäevarühma. Koosseisus on ainult kaks ametikohta pikapäevaõpetajatele ja palgafond rohkem ei võimalda,» sõnas ta.

«Aga soovijaid on ka 2.-4. klassidest. Meie arvutasime välja ja tegime vanematele ettepaneku, millega nad olid ka nõus, et vanemate klasside lastele maksab pikapäevarühm 300 krooni kuus, kui ollakse kolm tundi pärast kooli ja 500 krooni, kui ollakse viis tundi.»

Riitsaare sõnul on pikapäevarühmas peaaegu kõik esmaklasside lapsed, samuti kasutab võimalust pärast tunde veel koolis õppida, huviringides käia ja õpetaja pilgu all koduülesandeid teha enamik 2. ja 3. klasside õpilasi. Neljandatest klassidest on üksikuid huvilisi.

Tasuline kogupäevakool neljandat aastat

Gustav Adolfi Gümnaasiumis on pikapäevarühm tasuline juba neljandat aastat, seda korraldab kooli sihtasutuse loodud koolituskeskus. «Meie kogupäevakool on pisut rohkem kui lihtsalt pikapäevarühm. Sisustame laste päeva ajani, mil vanemad töölt vabanevad,» ütles koolituskeskuse juhataja Carolin Kadaja.

«Siin saavad kodused õppeülesanded tehtud, jääb aega huviringides osalemiseks ja sõpradega mängimiseks. Korraldame lastele lisaks ka põnevaid ettevõtmisi, näiteks äsja tulid lapsed ekskursioonilt lennujuhtimiskeskusest,» tõi ta välja.

Kogupäevakooli teenus on Kadaja sõnul tasuline, sest kooli eelarvelistest vahenditest selleks raha ei jätku. Lastevanematel tuleb maksta kuus 950-1250 krooni, sõltuvalt sellest, mitmel päeval ja mitu tundi laps selles osaleb. Lisandub veel söögiraha ja süüa pakutakse pärastlõuna jooksul soovijatele koguni kahel korral.

Kadaja sõnul on koolituskeskuse töö eelduseks nõudlus ja lapsevanemad on pakutavaga rahul.

Haridusamet ei tea põhjusi

Haridusameti juht Andres Pajula ütles, et pikapäevarühmad on vajalikud eelkõige lapse esimesse klassi minekul ja pärast seda. Hiljem, kui lapsed saavad ka iseseisvalt kodus aega veeta, nende tähtsus ilmselt väheneb. «Keegi ei kahtle nende vajalikkuses, eelkõige esimeste klasside lastele, ja nendele, kes käivad kodust kaugemale kooli,» sõnas Pajula.

Hinnangut pikapäevarühmade tasu eest korraldamisele ei soostunud haridusameti juht andma enne, kui on ametis olemasoleva info kokku kogunud ja sellega põhjalikumalt tutvunud.

«Küsimus ei ole majandusraskustes. Kes on öelnud, et pikapäevarühmad ei tohiks või tohiks olla tasulised. Ma ei tea, mitmes koolis ja mis põhjustel see nii on, seetõttu ei saa ma teile praegu täpselt vastata,» lausus Pajula.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles