Merko: purunesid tehases valmistatud ripplae kinnitusdetailid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merko Ehituse juhatuse liige Andres Agukas.
Merko Ehituse juhatuse liige Andres Agukas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Merko juhatuse liige Andres Agukas kinnitas, et Solarise keskuse suuruselt teise kinosaali ripplae allakukkumise põhjustas esialgse ekspertiisi järgi ühe firma tarnitud ripplae kinnitussüsteemi mitme detaili purunemine.


«Kui mõned detailid juba purunesid, siis suurenes kohe koormus teistele detailidele ning järgnes niinimetatud doominoefekt, mistõttu lagi alla kukkuski,» märkis Agukas.

Ta lisas, et järele andis metallist riputi ja laekarkassi vaheline kinnitus. Karkass koosneb kolmest kihist - kõige üleval on soojustusvill, siis kipsplaat ning kõige all akustiline kiht.

Agukas ütles, Solarise keskuses kasutatud kinnitussüsteem tarniti otse tehasest, kohapeal ei ole ehitajad sinna midagi lisanud ega oma peaga välja mõelnud. Samasuguseid ripplae kinnitusi on Eestis kasutatud paljudes kaubanduskeskustes ja muudes hoonetes, kuid neid ei saa otse võrrelda kino ripplaega, kuhu on lisatud palju erinevaid akutsilisi elemente.

Ta lisas, et Solarise üheksast kinosaalist on just kahel kõige suuremal eriline põhilae konstruktsioon, mille külge kinnitatakse ripplagi. Nimelt on seal kasutatud metallferme. Väiksemates saalides on tavalised betoonist laed.

Agukas märkis, et kinode ripplagesid on alla kukkunud ka Soomes ja mujal Euroopas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles