Tallinna Tehnikaülikoolist sai kampuseülikool

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile aset leidnud kuuenda õppehoone avamisega lõppes Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) koondamine Mustamäe linnakusse.


Tegemist on esimese osaga investeerimisprojektist, mille käigus renoveeritakse lisaks kuuendale korpusele ka viies korpus. Vana niinimetatud kuues õppehoone oli nii amortiseerunud, et see lammutati ning selle asemele ehitati uus ning kaasaegne teadushoone. Hoone arhitekt on Velle Kadalipp ning ehitajaks Skanska AS.

Hoones on 13 000 ruutmeetrit pinda, seal asuvad mehaanikateaduskonna soojustehnika instituut, materjalitehnika instituut ja masinaehituse instituut, samuti keemia- ja materjalitehnoloogia teaduskonna materjaliteaduse instituut. Ka on uutesse ruumidesse kolinud TTÜ Robotiklubi, Formula Student Team Tallinn ning mehaanikateaduskonna üliõpilasnõukogu.

«Pärast selle hoone valmimist on TTÜ koondunud Mustamäele ja me võime ennast nimetada kampuseülikooliks. See on väga oluline nii meie üliõpilaste kui teadurite jaoks. See keskkond on väga rikastav selles mõttes, et meie kõrval on Tallinna Teaduspark, kus juba praegu on teenindamisel üle 200 ettevõtte ja mis veelgi laieneb. Ja me võime tõesti öelda, et siin, Mustamäe mändide all on sündinud Eesti võimsaim arengumootor,» rääkis TTÜ rektor Andres Keevallik maja avamisel.

«Üliõpilastele lüheneb oluliselt liikumise aeg – vana õppehoone Koplis oli ligi 13 kilomeetri kaugusel Mustamäe linnakust,» rõhutas mehaanikateaduskonna dekaan Tauno Otto. Varem kulus tudengitel Kopli ja Mustamäe vahet liikumisel tund või isegi kaks päevas.

Soojustehnika instituudis on läbi nelja korruse ulatuv katsehall ehk «soojuse katedraal», kus saab tänapäevasel tasemel läbi viia uuringuid katsestendidel. Materjalitehnika instituudi tehnoloogilistes laborites on rajatud efektiivne, energiasäästlik ja täpselt juhitav ventilatsioonisüsteem. Masinaehituse instituudis saavad autotehnikud rakendada uues akustika laboris täismõõdus akustilist stendi, mis tänu ruumi väga headele akustilistele omadustele ei sega naabreid. Vaba ruumi äsja avatud hoones enam ei ole. «Kui nüüd tahaks veel mingeid uusi seadmeid hankida, siis ega neid siin enam kuskile panna ei oleks,» tõdes üks õppejõud.

Avamisel näidati ka Formula Student Teami vormelit, mis pärast avakõnesid auringi tegi.
Rektori sõnul on selle näol tegemist Eesti riigi ühe uhkuseasjaga. «Vähemalt 500 ülikooli jõukatest maailma riikidest tegelevad Formula Student autode loomisega. Täna nähtav masin on võitnud suuri võistlusi Hungaroringil, Darmstadtis ja mujal. Siin on meie partneriks Tallinna Tehnikakõrgkool ja me oleme nende 500 ülikooli hulgas kindlalt esiviisikus,» rääkis Keevallik.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles