Jaak Soans lubab Lenini maha võtta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Soans lubab Lenini rahuga maha võtta, sest ei hinda selle töö kunstilist väärtust kuigi kõrgeks.
Jaak Soans lubab Lenini rahuga maha võtta, sest ei hinda selle töö kunstilist väärtust kuigi kõrgeks. Foto: Mihkel Maripuu

Schwerinis seisva Lenini kuju autor, pikaaegne Eesti Kunstiakadeemia skulptuuriosakonna juhataja, emeriitprofessor Jaak Soansi arvates võiks linnavalitsus mälestusmärgi maha võtta.

«Ega ma seda eriti hinda. Kui aus olla, ei olnud algul teemaks Lenin, vaid maadekreet. Pakkusin kõigepealt mingid adrad välja. Siis aga olid valimised ja uus linnavõim tahtis Leninit. Käisin mitu korda Schwerinis ja iga kord muudeti kavandit. Lõpuks valiti välja kõige tagasihoidlikum variant,» meenutas Soans.

Tema sõnul ei jäänud algsest ideest midagi järele, parteigenossedel olid aina uued soovid. Ja lõpptulemus polnud üldsegi see, mida kunstnik oli tahtnud.

«Mul viskas ausalt öeldes ära, aga loll oli ka pooleli jätta. Mõtlesin siis, et võtke niisugune, kui väga tahate. Eks ta üks vana koll ole ja maadekreediga pole tal ka suurt pistmist,» rääkis skulptor.

Ka Schwerini linnavolikogu liige Christoph Priesemann, kes innukalt Lenini mahavõtmise eest võitleb, arvas, et kunstnik asja liiga loominguliselt ei võtnud.

«Kuju näojoontest on näha, et kunstnik polnud oma sisemuses kindel,» sõnas Priesemann.

Enne Lenini kallale asumist valmis Soansil 1979. aastal Anton Hansen Tammsaare mälestusmärk, mis seisab Tallinnas Estonia teatri kõrval. Sel ajal kui Soans Schwerini vahet käis, valmis tal Kristjan Jaak Petersoni mälestussammas, mis avati Tartus Toomemäel 1983. aasta mais.

Lenini tegemise aegu viibis Soans Schwerinis enam kui pool aastat. Kuna Lenin pandi püsti uues elamurajoonis, tuli töötada välja ka väljaku planeering, kujundus ja haljastus.

«Tegelikult oli see üsna nukker keskkond ja Leningi vaatab päris kurvalt Saksa DV tulevikku. Kuna sel tööl erilist kunstiväärtust ei ole, siis tuleks ta maha võtta,» sõnas Soans.

Schwerinis käivad kuuldused, et nende linna Lenini loonud skulptor olevat surnud. Seepärast ei saagi kuju maha võtta, põhjendavad vanad kommunistid.

Selle jutu peale naeris Soans südamest ja ütles: «Aga näete, mina ju elan! Võtku Lenin rahulikult maha!» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles