Hoolekogud: lapsed peavad olema viimased, kellelt kokku hoitakse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste käterätid Tallinna Mesimummu lasteaias..
Laste käterätid Tallinna Mesimummu lasteaias.. Foto: Toomas Huik.
Tallinna 32 lasteaia hoolekogud ja Eesti Logopeedide Ühing saatis pealinna linnavõimudele pöördumise palvega mitte vähendada, vaid suurendada järgmise aasta eelarves raha lasteaedadele, kes on juba pikka aega väga rasketes oludes. Postimees.ee vahendab pöördumise muutmata kujul.

Tallinna Linnavolikogu esimehele
Tallinna Linnavolikogu Lastekaitsekomisjonile
Tallinna Linnavolikogu Sotsiaal- ja tervishoiukomisjonile
Tallinna Linnavolikogu Haridus- ja kultuurikomisjonile

Austatud esimees

Käesolev pöördumine on ajendatud Tallinna linna koolieelsete lasteasutuste rahastamise kavast 2010. aastal ja on otseselt seotud meie laste turvalisuse, tervise, õiguste ja heaoluga.

Pöördumine ei ole mingil moel kantud erakondlikust poliitikast. Laste huvid peavad jääma väljapoole maailmavaatelisi (erakondlike) huve, seda enam, et antud juhul on tegu kohaliku omavalitsuse haldusala küsimusega.

Tallinna ametid on olnud kohustatud esitama 01. septembriks 2009. a linna finantsteenistusele 2010. aasta eelarveprojektid. Meile teadaolevalt ei ole veel 2010. aasta eelarve kinnitatatud. Seetõttu on vajalik esitada käesolev pöördumine veel enne volikogu poolt eelarve kinnitamist.

Keerulisematel aegadel peab kohalik omavalitsus rahastamisel veelgi kindlamalt paika panema prioriteedid. Seda enam, et see on ära toodud ka seadusandluses.

Eesti Vabariigi Põhiseaduse § 27 sätestab vanemate ja laste kaitse. Vastavalt lastekaitse seaduse § 3-le on lastekaitse seaduse põhimõtteks alati ja igal pool seada esikohale lapse huvid.

Koolieelse lasteasutuse seadus näeb ette, et lasteasutus toetab lapse perekonda, soodustades lapse kasvamist ja arenemist ning tema individuaalsuse arvestamist (§ 1 lg 2). Sama seaduse § 17 märgib ära, et lastel on lasteasutuses õigus vaimselt ja füüsiliselt tervislikule keskkonnale ja päevakavale, eneseusaldust ja vaimset erksust toetavale tegevusele ning pedagoogide igakülgsele abile ja toetusele alushariduse omandamisel.
Seadus reguleerib ka lasteasutuse rahastamist, personali miinimumkoosseise, rühmade suuruseid jmt.

Lühidalt öeldes peab olema tagatud laste ohutus, tervislik keskkond, lastele peab olema võimaldatud vajalik individuaalne areng ning hoolitsus ehk lapse huvid peavad olema igati kaitstud.

Juhime tähelepanu, et seninegi rahastamine ei ole olnud kahjuks selline, millega võiks igati rahule jääda, kuid kindlasti on nii lasteaiad ja loodetavasti vastavad otsustajad kui ka haridusamet andnud endast olukorras parima.

Lasteaedade väiksemas mahus rahastamine, kui see oli 2009. aasta alguses eelarvestatud, ei ole aksepteeritav.

Näiteks on üldteada, et kasvatajate/õpetajate ja abiõpetajate palgad jäävad praegugi tunduvalt alla Tallinna keskmise. Oleks lubamatu, kui rahastamise vähendamisega oleks lasteaiad sunnitud veelgi piirama töötajate tööaega (st vähendama ka töötajate sissetulekuid), lisaks koondama rohkem inimesi vms.

Sellel aastal Tallinna lasteaedade rühmade laste arvu suurendamisega tõusis personali töökoormus niigi. Eelneva tõttu vähenes kindlasti panus lapse individuaalsesse arengusse jmt.

Suurem töökoormus ja vähenenud inimeste (õpetaja töötundide) hulk on otseselt seotud ka laste ohutusega. On ju meie lapsed lasteaias sealsete töötajate hoole all tunde, päevi ning õpetajatel peaks jätkuma silmi ja hoolt kõigile.

Meil on õigustatud ootus, et meie lastega tegelevad omal alal kvalifitseeritud ja motiveeritud töötajad.

Lisaks sellele, kui lasteaiad on sunnitud kaotama spetsialiste teatud muudes lastele olulistes arengut abistavates valdkondades, siis ka sellega kahjustatakse laste igakülgset individuaalset arengut. Seega mõningatel juhtudel ei saa enam rääkida lasteaiast, kui haridusasutusest. Nimetagem näiteks logopeedi teenus, muusikaõpetajad, liikumisõpetajad, tervishoiutöötajad vm. On arusaadav, et ainult rühma õpetaja ei suuda võtta kõike seda tööd, lisaks põhitööle, enda õlule. Rääkimata sellest, et paljud need ametikohad on seotud otseselt selliseks tööks vajaliku kvalifikatsiooni omamisega.

Tegelikult on lasteaia terviklikuks ja tasemel haridusasutusena toimimiseks tähtsaid valdkondi palju enam: õppevahendite olemasolu, ruumide korrashoid, abipersonal jne. Eelarve vähenedes on ilmselge, et selline toimimine ei ole enam mõeldav.

Pöördumise tulemusena ei rahuldu me pelgalt deklaratsioonidega, et lasteaiateenus säilib lapsevanematele vajalikus mahus ja on jätkuvalt kvaliteetne, kui selle taga ei ole esitatud konkreetsed eelarvelised vahendid ja tegevuskava. Eelarvelised vahendid omakorda peavad olema sõltuvuses lasteaedade arvuga või näiteks ka rühmade suurustega.
Näiteks ka loodavad (loodud) lasteaiakohad, kui need tehakse n-ö kunstlikult juba olemasolevate rühmade suurendamisega ei kanna mingil moel laste huve.

Kokkuvõtvalt leiame, et Tallinna Linnavolikogu peab tagama lasteaedade rahastamise ka 2010. aastal vähemalt samas mahus, kui see oli 2009. aasta alguses kinnitatud eelarvega (st enne 2009. a kärpeid) ja võimalusel veelgi enam.

Kui seda tagada ei suudeta, eelistades muid valdkondi, siis lapsevanematena ja linnakodanikena oleme sunnitud astuma Eesti Vabariigi õigusaktides lubatuid samme.
Samas, võimalikud õiguslikud tagajärjed on vähetähtsad selle kõrval, kuidas seaduses antud selge prioriteedi mitte järgimine on kahjuks meie lastele.

Palume kõigil otsustajatel teostada oma kohust lähtudes eelpoolnimetatust, tervest mõistusest ning mõeldes tulevikule ja lihtsale tõele- mida tublimad, tervemad, targemad ja õnnelikumad on meie lapsed, seda tugevamad oleme me ise ja lõppkokkuvõtteks ka meie riik.

Käesolev pöördumine on teadmiseks saadetud ka Tallinna Linnavalitsusele ja Tallinna Haridusametile.

Allakirjutanute nimel,
Lugupidamisega


Indrek Viks
Tallinna Linnupesa Lasteaia hoolekogu esimees

Allakirjutanud:

Tallinna Lasnamäe Lasteaed-Algkool hoolekogu
Tallinna Lasteaed Kajakas hoolekogu
Tallinna Lastesõim Päkapikk hoolekogu
Tallinna Merivälja Lasteaia hoolekogu
Tallinna Pelguranna Lasteaia hoolekogu
Tallinna Pirita Kose Lasteaia hoolekogu
Tallinna Pirita Lasteaia hoolekogu
Tallinna Kadaka Lasteaia hoolekogu
Tallinna Kiisupere Lasteaia hoolekogu
Tallinna Kivila Lasteaia hoolekogu
Tallinna Komeedi Lasteaia hoolekogu
Tallinna Kristiine Lasteaia hoolekogu
Tallinna Kullerkupu Lasteaia hoolekogu
Tallinna Laagna Rukkilill Lasteaia hoolekogu
Tallinna Lasteaed Õunake hoolekogu
Tallinna Lasteaed Karikakar hoolekogu
Tallinna Lasteaed Kraavikõll hoolekogu
Tallinna Lasteaed Mooniõied hoolekogu
Tallinna Lasteaed Nõmmekannike hoolekogu
Tallinna Lasteaed Vesiroos hoolekogu
Tallinna Lastesõim Mõmmik hoolekogu
Tallinna Lauliku Lasteaia hoolekogu
Tallinna Lepatriinu Lasteaia hoolekogu
Tallinna Liivaku Lasteaia hoolekogu
Tallinna Liivamäe Lasteaia hoolekogu
Tallinna Lille Lasteaia hoolekogu
Tallinna Linnupesa Lasteaia hoolekogu
Tallinna Läänemere Lasteaia hoolekogu
Tallinna Magdaleena Lasteaia hoolekogu
Tallinna Nurmenuku Lasteaia hoolekogu
Tallinna Priisle Lasteaia hoolekogu
Tallinna Päikesejänku Lasteaia hoolekogu
Eesti Logopeedide Ühing

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles