Politsei hoiatab lapsevanemaid narkojookide eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmel juhul on korgijoogi tarvitajad otse autoroolis magama jäänud.
Mitmel juhul on korgijoogi tarvitajad otse autoroolis magama jäänud. Foto: pictures.com

Põhja politseiprefektuuri narkotalituse juht vanemkomissar Kaido Kõplas on võtnud oma südameasjaks teismeliste vanemate hoiatamise, et viimasel ajal on popiks saanud niinimetatud korgijoogi tarvitamine.

Näiteks räägib Kõplas koolides lastevanemate koosolekutel, et noored on julged korgijooki tarvitama, sest millegipärast on levinud arvamused, nagu ei suudaks politsei korgijoogi joovet mõõta. Tegelikult saab GHB-joovet, nagu ka kõikidest teistest narkoainetest tekkinud joovet, tuvastada küll - seda teeb kohtuekspertiisi instituut, võttes proovi uriinist või verest.

«GHB-joove sarnaneb alkoholijoobe või mõnede teiste ravimite tagajärjel tekkinud joobe tunnustega. Inimesel võib tekkida eufooriatunne, tema reaktsioonikiirus pidurdub, aeglustub hingamine ja südame töö,» kirjeldas narkopolitsei juht.

Juba vaid kümne milliliitri tarvitamisel tekib väsimustunne ning inimene võib uinuda. «Aine tarvitamisest võib kergesti tekkida üledoos, mille puhul inimene jääb magama,» lisas Kõplas.

Nii näiteks meenub talle vähemalt neli juhtumit Tallinnas, kus kodanikud on teavitanud politseid tukkuma jäänud autojuhist ning hiljem on selgunud, et need isikud on tarvitanud GHB-d.

Joobest ärkamine on äkiline. Sellega võib kaasneda peavalu ja inimene ei pruugi mäletada, mis temaga eelnevalt juhtus. Harvematel juhtudel võib üledoosi puhul inimese süda seiskuda ja inimene sureb.

«Peab mainima, et GHB on väga mürgine ning kunagi ei tea, millistest komponentidest on see tehtud. Kui selle valmistamisel ei ole kõik protsessid lõpule viidud, siis on aine leeliseline ning võib oluliselt kahjustada tarvitaja hingamisteid,» lisas Kõplas.

Levitatakse tuttavate kaudu

Varemgi on räägitud sellest, et ainet võidakse kasutada seltskonnas, kus osad ei pruugigi joogi GHB- sisaldusest teadlikud olla. Joobes inimene ei anna oma tegudele aru ja hiljem võidakse teda ära kasutada.

Kuna GHB on Eestis keelatud, hangitakse seda reeglina läbi sõprade või tuttavate-tuttavate. Seetõttu manitseb Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse juht lapsevanemaid, et nad jälgiksid rohkem, kellega nende lapsed suhtlevad. Samuti tasuks huvi tunda, mis internetilehekülgi lapsed külastavad, sest ka internetis võib levida teavet selle kohta, kust saab narkoaineid hankida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles