Linnahalli uuendamise tärminid võivad selguda homme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea Edgar Savisaar ja välisinvestoreid esindav arhitekt Jack Weinand.
Linnapea Edgar Savisaar ja välisinvestoreid esindav arhitekt Jack Weinand. Foto: Tallinna linnavalitsus

Täna kohtusid linnapea Edgar Savisaar, abilinnapea Taavi Aas ning Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd linnahalli ja selle naaberkinnistute arendamise käsile võtnud suurinvestoreid esindava arhitekti Jack Weinandiga.

Aas mainis, et homme võib juba selgemaks saada linnahalli uuendamiseks vajalike projekteerimistööde tähtajad. Homme tutvub Weinand ka linnahalliga lähemalt ning lendab õhtul tagasi USAsse.

«Vastavalt tänavu kevadel sõlmitud lepingule on plaanis muuta linnahall ja selle lähiala välisinvestorite toel kultuuri- ja konverentsikeskuseks,» ütles Savisaar. «Linnahall on tallinlaste ja kogu eesti rahva jaoks märgilise tähendusega rajatis, millega on seotud suur hulk kustumatuid mälestusi. Rahvas ootab, et linnahalli omapärane arhitektuur ja tähendus säiliks.»

Weinand rõhutas, et eesmärk on muuta ala avaliku linnaruumi osaks, aktiivseks ja pilkupüüdvaks linnakeskkonnaks. Projekteerimisel tuleb lähtuda merele avatusest ning vanalinna ja city'ga sidustatuse põhimõttest. Selleks peaks näiteks lisaks kiirlaevasadamale olema linnahalli põhjatipus mitmesuguseid vaba aja veetmise võimalusi. Samuti tuleb naaberala hoonestamisel lähtuda linnahallile omasest põhja - lõuna teljest, tagades majade vahele avaliku pargi loomisega laia vaatekoridori.

Weinandi sõnul on tegemist monumentaalse hoonega, millel on tugev linnaehituslik mõju. «See on nagu trepp, mis ühendab mere linna keskusega,» märkis ta. «See hoone ja ala pakuvad arhitektile palju huvitavaid võimalusi, samas tuleb aga lähtuda vajadusest kõik oluline ja väärtuslik säilitada.»

Aas nentis, et linnaeelarve piiratud võimalustega võrreldes hiigelsuurt investeeringut vajava rajatise saatust on ühel või teisel viisil püütud lahendada juba kümmekond aastat. Linnahalli kui silmapaistva arhitektuurimälestise uuendamiseks seatud muinsuskaitse eritingimused kindlustavad nii hoone välisilme kui sisemuse kõige väärtusliku säilimise.

Linnahalli mahukasse projekti investeerimisest on huvitatud 2007. aastal USA-s asutatud firma Tallinn Entertainment LLC, mille eesmärk on tuua Eestisse suures ulatuses meelelahutust, majutusvõimalusi ja kultuuri, muusikat ja kunsti.

Tallinn Entertainment LLC omanikud on võrdsetes osades RSL Capital, GF Capital Management & Advisors ja Remi International. RSL Capital kuulub Ronald S. Lauderile, kes on maailma üks suuremaid kunstikollektsionääre ja filantroope.

Capital Management & Advisors on investeerimisühing, mis teeb investeeringuid erinevatesse tööstusharudesse. Remi International on finantsnõustamise teenust osutav äriühing, mille enamusaktsionär on Eestis sündinud ja kasvanud Roman Pipko.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles