Pirita seltsid: riik ostku TOPi kortermajade maa tagasi

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uut elurajooni kavadnatakse TOP-i peahoonest linna poole, kus praegu laiub asfaltplats.
Uut elurajooni kavadnatakse TOP-i peahoonest linna poole, kus praegu laiub asfaltplats. Foto: Küllike Rooväli

Pirita linnaosa viis seltsi saatsid kultuuriministrile ja keskkonnaministrile kirja, et riik peaks ostma eraomanike käest tagasi Pirita TOPi kõrval oleva tühja maa-ala, kuhu plaanitakse seltside vastuseisust hoolimata uusi kortermaju.

Seltsid märkisid ühises kirjas Laine Jänesele ja Jaanus Tamkivile, et just kultuuriministeerium ja keskkonnaministeerium tegelesid Tallinna Olümpiapurjespordikeskuse (TOP) ja selle kinnistu müügiga Arco Investeeringute Asile seitse aastat tagasi.

Seltsidele teeb meelehärmi asjaolu, et TOPi praegusest peahoonest linna poole jäävale ning praegu autoparklana laiuvale alale on plaanis rajada neli uut kortermaja. Pirita linnaosa hiljuti kehtestatud üldplaneeringu järgi ei tohi kortermajad olla kõrgemad kui kolm korrust.

«Teeme ettepaneku osta TOPi kinnistul asuvast hoonestusest linna poole jääv ala tagasi riigi omandusse ning anda see Tallinna linna kasutusse sihtotstarbega olemasoleva parklate ala muutmiseks avalikult kasutatavaks pargialaks mere ja Pirita tee vaheline pargi osa,» kirjutasid seltsid.

Seltside hinnangul oleks pöördumatult rikutud TOPi kui ajalooliselt ja arhitektuuriliselt väärtusliku kompleksi ümbrus, kui arendaja plaan ellu viiakse, sest võimalikud kortermajad hakkavad varjama vaadet olümpiakompleksile nii Tallinna kesklinna poolt kui ka merelt.

«Samuti on TOPi kui potentsiaalse turismiobjekti ümbruse täisehitamine kortermajadega ning vaadete varjamine vastuolus ka Tallinna kui Euroopa 2011. aasta kultuuripealinna staatuse ja ideega,» leiavad seltsid. «Tallinna vanalinna muinsuskaitseala põhimäärusega peavad vaated vanalinnale olema võimalikult hästi avatud. Üheks piirkonnaks, kus põhimäärus peab vajalikuks vaadete avatuna hoidmist, on TOPi hoonetest linnakeskuse poole jääv ala.»

«Hetke majandusolukorras võib tunduda ettepanek kõnesoleva maatüki riigi omandusse tagasiostmiseks ebareaalsena,» kirjutasid seltsid. «Tegelikult oleks see väike kulutus, kuna säästaks pikemas perspektiivis Eesti spordi- ja kultuuriajalugu korvamatust kaotusest ning jätaks avalikku kasutusse väärtusliku mereäärse pargiala.»

Seltside sõnul aitaks maa tagasi ostmine ja kortermajade vältimine ellu viia Tallinna merele avamise ideed, mis on juba pikemat aega olnud Tallinna arengu üks põhikontseptsioone.

«Nimetatud ala jätmine TOPi omandusse ning selle hoonestamine TOPi omanike soovide kohaselt vähendaks usaldust riigivõimu vastu ning tooks kaasa korvamatu kahju nii kõnealuse piirkonna kui Pirita linnaosa ja tervikuna kogu Tallinna harmoonilisele arengule,» tõdesid seltsid.

Pöördumisele olid alla kirjutanud Merivälja Aedlinna Seltsi esindaja Arvo Uukkivi, Lillepi Pargi Seltsi esindaja Ene Tomberg, Seltsingu Roheline Merivälja esindaja Airi Tõnisson, Mähe Seltsi esindaja Erik Vest ning Pirita Seltsi esindaja Lea Nilson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles