Savisaar lubab pensionäride rahalist toetust kahekordistada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna pensionäride korraldatud pikett.
Keskerakonna pensionäride korraldatud pikett. Foto: Toomas Huik

Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul ei ole kuskilt näha märke kriisi lõppemisest ja majandustõusust, mistõttu lubabki Keskerakond oma valimisprogrammis tõsta pealinna pensionäride rahalist toetust praeguselt 1000 kroonilt 2000-le.


Savisaar täpsustas, et pensionäride ühekordsete toetuste kahekordistumine toimub nelja aasta jooksul, mitte korraga. Võttes arvesse praegust elatustaset peaks toetus järgmisel aastal kasvama 200 krooni võrra.

«Majandus ei ole tõusuteel,» märkis Savisaar. «Väited majandustõusust on tüüpiline valimiseelne jutt. Tuleb olla ettevaatlik niisuguse propagandaga kaasa minemisel. Olen kindel, et pärast valimisi hakkab riik pensione vähendama või maksustama.»

Kuna majandus niipea veel ei parane, siis ongi Keskerakond otsustanud Tallinna pensionäre täiendavalt toetada ning nende rahalist abi suurendada.

Majanduskriisi jätkumise tõestusena tõi linnapea välja kolm asja - kasvab tööpuudus, olukord sotsiaalvaldkonnas halveneb, kuna valitsus on otsustanud isegi esimese lapse toetuse ära jätta, ning madalseis ehituses jätkub.

Eesti konjuktuuriinstituudi direktor Marje Josing ei pidanud Savisaare väiteid tõsiseltvõetavateks. Ta lisas, et sellel aastal hinnad sisuliselt ei tõuse ning järgmisel aastal on oodata minimaalset inflatsiooni ehk hindade kasvu umbes ühe protsendi võrra. Majandus taastub, aga aeglaselt.

«Ega Savisaarel ei ole ju ratsionaalseid argumente,» tõdes Josing. «Enne valimisi võib kõike lubada. Meie teeme aga oma prognoose ekspertide ja teadlastega arutades. Kui Savisaar tahab oma valijate elu-olu parandada, siis see on iga poliitiku õigus. Võtku ja tehku.»

Kui palju pensionäride toetuste tõus linnale täiendavat rahalist koormust kaasa toob, seda linnapea tänasel linnavalitsuse pressikonverentsil ei öelnud. Põhjusena väitis ta, et linna järgmise aasta eelarve koostamisega on probleeme, kuna riigieelarve projektis haigutab 5,2 miljardi krooni suurune miinus, mis pärast valimisi võib veelgi kasvada.

Kuna linnaeelarve sõltub riigieelarvest, siis ei saa linn praegu veel midagi konkreetset paika panna. Savisaare sõnul on aga linnal järgmise aasta eelarve koostamisega aega veel küll, mistõttu ei ole vaja kiirustada. Peamine on see, et riigi poolt mingeid ebameeldivaid üllatusi ei tuleks.


Pensionäride toetused Tallinnas (kr)

2003.a. 500
2006.a. 700
2008.a. 850
2009.a. 1000
2010.a. 1200*

Prognoos.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles