Ruumipuudus võib volikogu istungid kinniseks muuta

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu istung.
Tallinna linnavolikogu istung. Foto: Priit Simson.

Tallinna linnavalitsus arutas täna volikogus algatatud eelnõu, mis näeb muuhulgas ette, et ruumipuudusel pääsevad edaspidi volikogu istungite saali vaid need inimesed, kellel sinna asja on.


Tänavu riigikogus vastu võetud seadusemuudatuse tõttu suureneb Tallinna volikogu liikmete arv pärast valimisi seniselt 63 liikmelt 79 liikmeni. Volikogu istungite saalis valitseb aga juba praeguse koosseisuga ruumikitsikus. Kui lisaks ajakirjanikele kasutaksid õigust istungeid külastada kas või paarkümmend linnakodanikku, oleks saal juba puupüsti rahvast täis.

Seetõttu algataski volikogu oma töökorra muudatuse. «Linnavolikogu liikmetel on linnavolikogu istungite saalis alalised kohad. Linnavolikogu istungi saali võivad siseneda ja seal istungi ajal viibida linnavolikogu liikmed, linnasekretär, linnavolikogu kantselei juhataja ja linnavolikogu istungi läbiviimisega seotud teenistujad, samuti linnavolikogu esimehe või tema äraolekul linnavolikogu aseesimehe poolt kutsutud muud isikud,» on kirjas töökorra muutmise eelnõus.

Paraku on nii Tallinna põhimääruses kui kohaliku omavalitsuse korralduse seaduses kirjas, et linnavolikogu istungid on avalikud. Ka linnavalitsus võttis täna seisukoha, et kavandatav muudatus võib mõne õigusaktiga vastuolus olla. «Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse paragrahv 44 lõige 1 kohaselt on linnavolikogu istungid avalikud ning seega piirangute sätestamine, kes võib viibida linnavolikogu istungil või mitte, ei ole juriidiliselt korrektne. Välja arvatud juhul, kui linnavolikogu on kuulutanud istungi küsimuse arutelu kinniseks,» juhtis linnavalitsus volikogu tähelepanu õiguslikule vastuolule.

Linnapea Edgar Savisaare hinnangul peaks selle probleemi lahendama riigikogu, kes on linnavõimu kitsikusse ajanud. «Kui riigikogu suurendab kriisiajal nii otsustavalt volikogu koosseisu - 63 liikmelt 79 liikmeni, siis peaks see käima riigi kulutuste hulka. Teisisõnu, kui meile pannakse täiendavaid kohustusi, siis tuleb need ka riigi poolt kinni maksta. Nii näeb ette Eesti Vabariigi põhiseadus,» ütles Savisaar tänasel pressikonverentsil.

«Kuna volikogust tuli selline ettepanek, siis me leidsime, et kuna volikogu istungid on avalikud, siis tuleks siin leida kompromiss nii kauaks, kui lõpuks jagub kainet mõistust ka riigikogus ja nad saavad aru, et nad on teinud rumaluse. Aga täna me oma seisukohas selle volikogu eelnõu kohta tõesti juhtisime tähelepanu sellele, et tuleks tagada, et volikogu istungitest saaksid osa võtta kõik inimesed, kes seda soovivad,» lausus linnapea.

Volikogu esindajad on ühe lahendusena pakkunud võimalust, et soovijad võivad jälgida istungit videoülekande vahendusel mõnes teises volikogu ruumis. Samuti muudab volikogu hinnangul istungi avalikuks selle otseülekanne internetis, mis on praegugi kõikidele huvilistele kättesaadav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles