Tallinn algatab vabaõhumuuseumi planeeringu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaõhumuuseum.
Vabaõhumuuseum. Foto: Raigo Pajula.

Tallinna linnavalitsus algatab homsel istungil vabaõhumuuseumi ja selle lähiala kasutamisvõimaluste mitmekesistamiseks 83 hektari suuruse maa-ala detailplaneeringu.


«Eeskätt on detailplaneeringu koostamise eesmärk kavandada muuseumi kohati heakorrastamata aladest linnaruumi atraktiivne osa,» ütles abilinnapea Taavi Aas.

Planeeritav ala asub 1,5 kilometri pikkuse ning poole kilomeetri laiuse vööndina Kopli lahe ääres, umbes seitsme kilomeetri kaugusel kesklinnast.

Enamiku planeeringualast moodustavad riigi omandisse kuuluvad ning 100-protsendilise sotsiaalmaa sihtotstarbega Vabaõhumuuseumi tee 10 ja 12 krundid.

Vabaõhumuuseumi alal paiknevad museaalid on maa-arhitektuuri tüüpilised ajaloolised näited kogu Eestist ning annavad ülevaate talurahva elu-olust 18. sajandist kuni 20. sajandi 30ndate aastateni.

Planeeritav ala paikneb Tallinna vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndis, seetõttu tuleb seal hoonestamisel tagada vanalinna silueti vaadeldavus.

Vabaõhumuuseumi tee 10 ja 12 kinnistute ning lähiala detailplaneeringuga soovitakse muuta Tallinna üldplaneeringut, kuna taotletakse looduskaitseseadusest tuleneva kalda ehituskeeluvööndi vähendamist. Rannaala ehituskeeluvööndit tahetakse vähendada seoses kavandatavate hoonetega, mille asukohad on valitud nii, et arvestada muusumi miljöö säilimist.

Ühtlasi on plaanis rajada mere äärde avalikult kasutatav rannapromenaad läbi vabaõhumuuseumi maa-ala ning kergliiklusteed.

Alale kavandatakse ka täiendavad parkimisvõimalused ning muuseumikülastajaid teenindavad toitlustus- ja kaubanduspinnad, samuti konverentsi- ja seminariteenuse osutamise ning etenduste ja kontsertide korraldamise võimalused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles