Kristiine linnaosa alustas võitlust odekolonnimüüjatega

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parfümeeriaäri kioskis.
Parfümeeriaäri kioskis. Foto: Peeter Langovits.

Kristiine linnaosavalitsus saatis mitmele kioskipidajale kirja palvega lõpetada kioskites alkoholi sisaldavate parfümeeriatoodete müümine.


Kirjas antakse mõista, et palve eiramisel võetakse kasutusele karmimad meetmed. Linnaosavanem Mihhail Korbi allkirja kandvad kirjad on inspireeritud kioskite lähedal elavate inimeste kaebustest, kelle rahu kioskite ümber kogunevad odekolonnijoodikud häirivad.

«Tegime kioskitele ettepaneku parfümeeria müügi lõpetamiseks, sest niisugune tegevus vähendab kogu piirkonna turvalisust,» möönis Korb. Linnaosavalitsus saatis kirjad viiele kioskipidajale ning neist kaks teatasid, et kavatsevad hiljemalt novembris oma senistel asukohtadel kauplemise üldse lõpetada, sest raske majandusolukorra tõttu äri lihtsalt ei lähe.

Vabanenud kioskikohad antakse konkursiga rendile ning siis kirjutatakse juba konkursitingimustesse sisse punkt, et kioskites odekolonni müüa ei tohi.

Tulika tn 37 maja lähedal, Lilleküla jaama bussipeatuse juures ööpäevaringselt avatud kioskit pidav ettevõtja aga vastas ametnikele, et nõudmine ahistab tema õigusi ja piirab ettevõtlusvabadust ning seetõttu ei kavatse ta seda aktsepteerida.

Kioski vaateaknal on näha vähemalt viit erinevat sorti kõige odavamat odekolonni, mille ostjad siirduvad tavaliselt seda manustama sealsamas olevale haljasalale. Just seal, praktiliselt Tallinna Transpordikooli õpilaskodu kõrval kogunevad joodikud olidki põhjuseks, miks linnaosavalitsus alustas võitlust parfümeeriakaubanduse vastu.

Korbi sõnul ei kavatse Kristiine ametnikud piirduda ainult kioskikaubanduse reguleerimisega. «Me kavatseme koos politseiga kontrollida ka läheduses asuvate keldrikaupluste tegevust,» kinnitas linnaosavanem. Ta lubas välja selgitada, kas kaubandustegevus, mis võimaldab väikepoodidel majanduslanguse ajal ellu jääda, on ikka legaalne või peitub nende äri edu saladus näiteks salaalkoholi müümises.

Politsei pressiesindaja Martin Luige sõnul ei ole politsei jaoks vahet, kas inimene on ennast purju joonud riigiviinast või parfümeeriast. «On keelatud olla avalikus kohas alkoholijoobes ning häirida oma joobes oleku ja käitumisega teisi inimesi. Selles suhtes pole vahet, kas joove on saavutatud viina või odekolonni juues,» kinnitas Luige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles