Tallinn jagas eelarveraha ringi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar linna jagatavate kartulite ja puudega.
Edgar Savisaar linna jagatavate kartulite ja puudega. Foto: Toomas Huik

Täna toimunud erakorralisel istungil tõstis linnavalitsus eelarveraha ühelt realt teisele, kuid tulusid ja kulusid kokkuvõttes ei suurendanud ega vähendanud.


Täna toimunud istungil võttis linnavalitsus vastu eelarve muutmise eelnõu ning saatis selle juba linnavolikogu poole teele. Tõenäoliselt veel enne kohalike omavalitsuste valimisi 18. oktoobril võtab volikogu selle eelnõu ka vastu.

Linnapea Edgar Savisaar kinnitas, et negatiivse eelarvega küll tegemist ei ole, sest eelarve maht jäi samale tasemele, nagu volikogu selle juunis kinnitas ehk 7,34 miljarile kroonile.

«Nagu igal sügisel on vaja kulusid ja tulusid üle vaadata, nii tegime ka seekord,» märkis ta.

Tulude poole pealt on tublisti kasvanud huvialakoolide õppetasud ning huvialaringide osalustasud. Eriti tõstis ta aga esile loomaaeda, kus piletitulu on oluliselt suurenenud ning see omakorda on võimaldanud loomaaiatöötajate palka tõsta. Samas on piletitulu vähenenud muuseumides.

Kahanenud on tulud ka spordi- ja noorsooametis, kuid see on põhiosas tingitud Tallinna spordihalli ja ujula külastatavuse kahanemisest, sest konkurents erinevat spordirajatiste hulgas on kasvanud.

«Vähenenud on ka piletitulud linna ühisveonduses, kuna sõitjate arv on kahanenud,» tõdes Savisaar. «Augustis siiski vähenemist enam ei olnud, võimalik, et piletulu hakkab nüüd jälle kasvama.»

Transporditeenuste tulusid vähendati kokku 7 miljoni krooni võrra.

Täiesti loomulikuks pidas Savisaar reklaamitulude langust, sest see on praegusel ajal üldine tendents. Siiski on kahanemine linnaositi erinev. Näiteks Lasnamäel hoopis kasvasid reklaamitulud umbes poole miljoni ning Nõmmel koguni kahe miljoni krooni võrra. Mustamäel aga langesid reklaamitulud umbes 200 000 krooni võrra.

«Eraldi tooksin esile Nõmme turu,» ütles Savisaar. «Kohe algusest peale oli näha, et turg hakkab linnale raha tagasi tooma ning praeguses eelarves arvestamegi umbes miljon krooni tulude suurenemist sealt.»

Kulutusi on suurendatud haridusametis seoses sellega, et valdadevahelised arveldused on paranenud. Seetõttu suurendab linn rahaeraldusi haridusvaldkonda ligi kuue miljoni krooni võrra. Linn on otsustanud õpetajatele osta 500 sülearvutit.

Veel rõhutas Savisaar, et mitmeid ülelinnalisi kultuuriüritusi on suudetud kavandatust odavamalt korraldada, mistõttu vähendati vastavaid kulutusi ligi miljon krooni võrra. Sotsiaalhoolekanne sai hooldekodukohtade jaoks juurde rohkem kui miljon krooni. Praegu on järjekorras 70 inimest, kes vajavad hooldekodu kohta.

Poolteist miljonit krooni lisaraha eraldati toetusteks lastele ja peredele. Samas vähenesid aga kulutused kainestusmajale rohkem kui miljon krooni võrra, kuna ehitamine läks odavamaks. Umbes 600 000 krooni võrra kahanesid ka Harju tänava jäätisekohviku ehituskulud.

Raamatupidamise järk-järgulise tsentraliseerimise tõttu vähenevad vastavad kulud. Näiteks linnavaraametis hoitakse niimoodi kokku129 000 krooni. Sama lugu on ka ettevõtlusametis.

Umbes kaks miljonit krooni eraldas linn täiendavalt linnavolikogu hääletussüsteemi laiendamiseks, kuna pärast valimisi kasvab volikogu liikmete arv praeguselt 63-lt 79-le.

Nõmme tee ja Pärnu maantee kapitaalremont ning kanalisatsiooni väljaehitamine said juurde 1,5 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles