Uus rattatee ühendab Haabersti ja Põhja-Tallinna

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimestena testisid Rocca al Mare rannapromenaadi Nukuteatri esindajad.
Esimestena testisid Rocca al Mare rannapromenaadi Nukuteatri esindajad. Foto: Toomas Huik.

Täna avatud uus kergliiklustee võimaldab jalgratturitel ja teistel kergliiklejatel liikuda Haabersti ja Põhja-Tallinna vahel ilma oma kopse rikkumata.


Paldiski maantee ääres oli ka varem jalgrattatee olemas, kuid sellel liikujatel tuli taluda autode heitgaase. Uus kergliiklustee võimaldab jalakäijatel, rulluisutajatel ja jalgratturitel jõuda Stroomi ranna tagumisest otsast Kakumäele ilma autoliiklusega kokku puutumata.

Tänavu valminud lõik on umbes 1300 meetrit pikk ning ligi 400 meetrit sellest on maasse rammitud betoonvaiadele ehitatud sild. Silla laudkate peaks ehitaja sõnul olema piisavalt tugev, et pidada vastu ka kõige osavõtjaterohkema rahvaspordiürituse koormusele.

Mööda silda kulgeb kergliiklustee kõige soisemas kohas, mujal moodustab teetammi merepoolne külg ka kaldakindlustuse, mis kaitseb teed ka lainete võimaliku lagundamistöö eest.

Uus teelõik sai ka korraliku valgustuse ning iga paarisaja meetri tagant on tee ääres ka pingid. Tee keskosas pääsevad soovijad sillalt mööda treppe promenaadi ja Paldiski maantee vahele jäävasse võsastikku.

Tallinna Kommunaalameti juhataja Ain Valdmanni hinnangul on uus tee hästi välja kukkunud ning praegu võrgu ja kangaga kaetud teekindlustuse osadel peaks kevadel muru kasvama hakkama. Valdmanni arvates on hästi välja tulnud ka tee laudkattega sillaosa. «Üks rullsuusataja sõitis siin alguses väga ettevaatlikult, aga hiljem vaatasin, et teisele ringile läks ta juba palju julgemalt. Nii et siin saab rulluiskude ja - suuskadega sõita küll,» ütles Valdmann.

Uut teed esimesel päeval rullsuuskadega proovima tulnud Jaan Viirmaa oli aga teisel arvamusel. «Mina siia rullidega rohkem ei tule. Sellel sillal peab kogu aeg vaatama, et suusakepp kuskile prakku ei sattu. Niipea kui kepi ots laudade vahele kinni jääb, on see katki. Oleks võinud ikka kogu tee asfaltkattega teha,» arvas Viirmaa, kes sõidab regulaarselt nii rulluiskude ja -suuskade kui jalgrattaga. Paraku sobib uus rannapromenaad temale vaid jalgrattasõidu harrastamiseks.

Linnapea Edgar Savisaar ütles tee avamisel linti läbi lõigates, et Tallinna avamine merele on linnavalitsuse prioriteet ning uue kergliiklusteega on jälle inimesed merele ja meri inimestele lähemale toodud. Linnapea koos oma kaaskonnaga proovis uue headust ka ise, istudes selleks koos oma kaaskonnaga konverentsjalgrattale.

Kahes etapis ehitatud rannapromenaadi projekteerimine ja ehitus läksid maksma ligi 37 miljonit krooni. Tänavuse teeosa ehituseks kulus 12 miljonit krooni. Promenaadi projekteeris AS EA Reng ning ehituse peatöövõtjaks oli Insenerehituse Aktsiaselts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles