Savisaar: Eestis on kõige rohkem ülekohut tootnud omandireform

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Tallinna linnapea Edgar Savisaar ütles täna Rahvusraamatukogus toimuval konverentsil «Omandireformi okkaline rada», et Eestis pole olnud reformi, mis oleks tootnud rohkem ülekohut ja sotsiaalset ebavõrdsust kui seda on teinud omandireform.


«Pole reformi, mille kohta on parempoliitikud nii palju küüniliselt valetanud, vassinud ja hämanud kui omandireform. Samuti pole Eestis teisi reforme, millest parempoliitikud täna, ligi kakskümmend aastat hiljem, püüavad nii vähe rääkida, justkui nende poolt tehtut pole olemaski,» vahendas Raepress linnapea sõnu.

Savisaare sõnul kätketi kirgi kütvad omandi ja maareformi probleemid seadustesse, millega püüti vahva rätsepa kombel lahendada kõik probleemid ühe hoobiga ning jäeti kõik tekkivad kulud inimeste kaela. «Riik pesi käed puhtaks. Eesmärk oli teadlik rahva lõhestamine ja tülli ajamine, sest teadagi on sogasest veest kergem suurt kala püüda,» ütles Savisaar.

Savisaare sõnul pandi omandireformiga toime massiliselt ebaseaduslikke tagastamisi ja erastamisi. «Eesti kavatseb selles valdkonnas olla ilmselt pioneer, sest ükski riigiinstitutsioon pole kas tahtnud või suutnud reageerida, et pöörata ebaseaduslik olukord seaduse kohaseks. Riigi poolt põhjustatud ebaseaduslikkuse eest on võimalik nõuda kohtu kaudu ka kompensatsiooni, kuid juba kohtu hammasrattad läbinud inimesed lihtsalt enam ei jaksa, sest taotletavalt summalt tuleb tasuda ka kolm protsenti riigilõivu,» ütles Savisaar.

Linnapea sõnul on arvukate ühesuguste baasandmetega, kuid üksteisele risti vastukäivate kohtulahendite olemasolu nii haldus-, ringkonna- kui riigikohtus tõendus sellest, et lisaks kõigele eeltoodule on omandireformi käigus toimunud täielik kohtusuva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles