Raske aeg viib üha enam teismelisi turvakeskusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks turvakeskuse tüdrukut lahutavad parasjagu meelt puslet kokku pannes. Taamalt jälgib neid keskuse töötaja valvas silm.
Kaks turvakeskuse tüdrukut lahutavad parasjagu meelt puslet kokku pannes. Taamalt jälgib neid keskuse töötaja valvas silm. Foto: Liis Treimann

Alanud kooliaasta on toonud peredesse palju uusi pingeid ja probleeme, mistõttu satub üha enam teismeeas ja vanemaid lapsi Tallinna laste turvakeskusse.

Kui kooliaasta lõpus oli 3-18-aastastele mõeldud Tallinna Laste Turvakeskuse Lilleküla keskuses pelgupaika vajavate laste keskmine vanus alla 10 eluaasta, siis uueks kooliaastaks oli olukord vastupidises seisus - sinna tuuakse aina rohkem teismeeas ja vanemaid lapsi. Samuti on järsult suurenenud narkosõltuvusega laste arv Nõmme tee turvakeskuses. 

«Eelnevatel perioodidel on jõudnud lastekaitsetöötajad juhtumitega tegeleda, kuid seoses töötuse, majandusliku ebakindlusega ja sõltuvusprobleemidega kasvuga, jäävad lapsed üha enam järelevalveta,» sõnas Turvakeskuse juhataja Erki Korp.

5-aastane laps elas garaažis

Näiteks tõi ta juhtumi 25-aastase narkomaanist ema kohta, kelle laps leiti ühel septembrikuu varahommikul kella 6 paiku Kristiine linnaosas asuvast garaažist. Sellest mööduja kuulis tüdruku nuttu ja kutsus kohale politsei. Viimane toimetas lapse Lilleküla varjupaika.

Tüdruku väitel elaski ta koos emaga seal garaažis, kuid ema ei olnud eelmisel päeval koju tulnud. Algul väitis laps end olevat 6-aastane, õhtul, kui uuesti küsiti, ütles ta aga oma vanuseks 3 aastat. Hiljem selgus, et tüdruk on 5-aastane.

Tüdruk teadis oma eesnime, kuid perekonnanime mitte. Samuti ei mäleta ta, et oleks kunagi kusagil mujal elanud. Lõunasöögilauas ta sooja toitu ei puutunud, küll aga sõi isukalt leiba. Lapsel puuduvad ülemised esihambad, millest näib, et kogu suuhügieen on olnud väga puudulik, hammastel on tugev kaaries. Sotsiaalselt on laps väga mahajäänud, värve ei tunne ja kõne on katkendlik. Samas mängib ta hoolega mänguasjadega, näiteks teeb mängult süüa, pakub kohvi.

Ka narkolapsi enam

Selle sügise karmust näitab ka see, et kõik 40 sõltuvusprobleemidega lastele mõeldud kohta Nõmme tee turvakeskuses täitusid vaid kuu ajaga, kui eelnevatel aastatel on selleks läinud kolm kuud. Üheksa aastat tagasi avatud keskuses on saanud abi kokku üle 400 lapse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles