Kohalikud tahaksid Aegna kivilabürindi taastada

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aegna kivilabürint.
Aegna kivilabürint. Foto: Hugo Udusaar.

Aegna kohalikud elanikud käisid täna rannast kive kogumas, mis sobiksid saarelt leitud haruldase kivilabürindi taastamiseks.

Kuna arheoloogide töö sel nädalal näitas lõplikult, et kivilabürindist on säilinud vaid pool algsest, mõlgutavad kohalikud mõtteid selle taastamisest esialgsel kujul, kirjutab Aegna püsielanik ja kiviringi üks leidjatest Hugo Udusaar saare kodulehel.

Nii kääritigi täna käised üles ja asuti mererannast labürindi taastamiseks sobilikke kive koguma, väljendamaks sel viisil soovi kivilabürindi täielikuks või siis osaliseks taastamiseks. See muudaks labürindi kohalike arvates huvilistele mõistetavamaks, aga ka atraktiivsemaks.

Kogutud kivid jäävad ootama Tallinna kultuuriväärtuste ameti otsust, kellele arheoloogid esitavad aruande. Selle põhjal otsustatakse, kas võtta labürint muinsuskaitse alla või taastada see.

Aegna saare püsielanikud leidsid selle aasta alguses rahvasuus Jeruusalemma ringiks kutsutud kiviringi. Kiviring leiti endisest kesk-komandopunktist 90 meetrit lõuna pool asuval metsastunud alal ning selle kivid olid umbes 15 kuni 30 cm paksuse samblakihi ja rohukamara all.

Eestis on teadaolevalt veel kolm nähtavat vana kivilabürinti, millest kaks asuvad Hiiumaal ja kolmas Aksi saarel. Paarist-kolmest võimaliku kivilabürindist on säilinud vaid ülestähendused. Kuigi Aegna labürindi vanust ei ole võimalik täpselt määratleda, võib siiski oletada, et labürindi vanus ulatub 17. sajandisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles