Tõnismäel on õhtuks välja kaevatud üheksa matmispaika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kohtuarstliku ekspertiisi büroo direktor Üllar Lanno.
Eesti kohtuarstliku ekspertiisi büroo direktor Üllar Lanno. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinnas Tõnismäel kaevavad arheoloogid välja sinna 1944. aastal maetute säilmeid, täna õhtuks on kohtuarstliku ekspertiisibüroo juhataja Üllar Lanno sõnul välja kaevatud üheksa matmispaika 12st.

Kaitseministeeriumis täna toimunud pressikonverentsil rääkis Lanno ajakirjanikele, et matmispaigad asuvad 125 kuni 150 sentimeetri sügavusel savisel pinnasel.

«Matmispaiga koha kindlakstegemisel selgus, et matustest säilinud fotod jätavad petliku mulje nagu asuks matmispaik Hariduse tänava poolses küljes. Tegelikult asus matmispaik Kaarli puiestee poolses otsas, samas kohas, kus 1995. aastal kaevetöödel juhuslikult ühe kirstu ots avastati.»

Kirstud paiknevad kahes rivis, kummaski kuus kirstu, rääkis Lanno.

«Praegu puhastatakse matmiskohad pealmisest pinnasekihist, seejärel fikseeritakse ja dokumenteeritakse kogu matmispaik ja alles seejärel hakkavad arheoloogid ja kohtuarstliku ekspertiisi töötajad iga lahkunuga eraldi tegelema.»

Lanno selgitas, et savisele pinnale koguneb peale vesi, mis teeb DNA-analüüsi võtmise vaevaliseks.

«DNA-analüüsi saab võtta paremini neilt säilmetelt, mis on maetud kuiva pinnasesse, aga kuna mitmel maetul on säilinud hambad, siis loodame, et analüüside võtmine siiski tõrgeteta õnnestub.»

Et tegu on sama matmispaigaga ja lahkunutega, mis vanadele fotodelegi jäädvustatud, annab Lanno sõnul kinnitust eripärase kujuga kirstusang, mis on hästi näha fotodel ja mis leiti juba esimese haua avamisel. «Selles osas ei saa eksimust olla.»

Lanno lisas, et väljakaevamised teostatakse käsitsi, abiks kühvlid ja pintslid.

«Loodame, et maetud saavad identifitseeritud mai lõpuks või juuni alguseks. Kui suudame isikud aga ka nimeliselt identifitseerida, võetakse koheselt ühendust ka võimalike sugulastega,» selgitas Lanno.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles