Savisaar: otsust Tõnismäe monumendi teisaldamiseks ei ole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronkssõdur
Pronkssõdur Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnapea Edgar Savisaar teatas tänasel pressikonverentsil, et riik alustab küll Tõnismäel väljakaevamisi, kuid mitte monumendi teisaldamist. Mingit otsust pronkssõduri teisaldamiseks Savisaare kinnitusel tehtud ei ole ning seda olevat linnapeale läinud nädalal öelnud ka kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Savisaar ütles, et tema kohtus Aaviksooga läinud reedel ja ei pidanud selles kohtumises pettuma.

Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut kutsub neljapäevaks kokku Tõnismäe monumenti puudutava ümarlaua, kus on lubanud osaleda ka kaitseminister.

Veel toonitas Tallinna linnapea vajadust arvestada avaliku arvamusega, mille kohaselt väljaspool Tallinna ei toeta Tõnismäe monumendi teisaldamist 49 protsenti inimestest.

Tallinlastest ei toeta ausamba teisaldamist koguni 57 protsenti, märkis Savisaar.

Tallinna linnapea nentis, et tema arvates tõestavad need arvud, et monumendi teisaldamine oleks esiteks äärmiselt ebapopulaarne samm. Teiseks toimuks teisaldamine kahtlase seaduse alusel, mille linn on riigikohtus vaidlustanud.

Kolmandaks nentis Tallinna linnapea, et meie parimad sõbradki välismaal ei pruugi seda sammu mõista.

Ta meenutas, et ka Lihula mälestusmärgiga seonduvate sündmuste puhul oli Partsil olemas riiklik määrus, mis toetus koguni kuuele seaduse punktile.

Isiklikult soovitas Savisaar Tõnismäe monumendi osas võimalikult ruttu dialoogi alustada ning nurgas istumise ning oma joru ajamise lõpetada.

Savisaar nentis, et tema hinnagul käitub riik Tõnismäe monumendiga tegeledes endiselt linna omandi suhtes põhiseaduse vastaselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles