Õppurid: linnavõimud ei tohi varivalimisi takistada

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast
Valimiskast Foto: Reuters / Scanpix

Kolm õppureid ja üliõpilasi esindavat organisatsiooni taunivad Tallinna linnavalitsuse käitumist seoses Eesti Noorteühenduste Liidu (ENL) poolt planeeritava varivalimiste projekti korraldamisega pealinnas.

Varivalimiste projekt on ühiskonna ja noorte arengu mõistes väga olulise tähtsusega ning Tallinna abilinnapea Kaia Jäppineni koolidele läkitatud kiri soovitusega projekti kooli mitte lubada on ebaeetiline, teatavad noorteühing Avatud Vabariik, Eesti Õpilasesinduste Liit (EÕEL) ja Eesti Üliõpilaskondade Liit (EÜL) ühises pressiteates.

«Kaia Jäppinen kritiseerib projekti põhjendamatult, vihjates halvale ettevalmistusele ja poliitilisele kallutatusele. Arusaadav, et kooli juhtkonnal ei jää sellises olukorras muud üle, kui keelduda koostööst ENLiga,» kommenteeris Avatud Vabariigi juhatuse liige Sergei Metlev.

Üliõpilaskondade Liidu esimees Ivar Veskioja sõnul on igasugused riigi või kohalike võimude katsed takistada noorteühingutel demokraatia simulatsioone omased totalitaarsetele süsteemidele, mis kardavad kodanikkonna tegeliku arvamuse esiletulekut.

«Projekti [varivalimised - toim] keelamine ja poliitiline vastuseis saadavad avalikkusele valesid signaale ja sellist käitumist peaks üritama iga hinna eest vältida,» lisas Eesti Õpilasesinduste Liidu juhatuse esimees Sille Lukk.

Noorte ühingud näevad ohtu Edgar Savisaare juhitava 2004. aastal loodud Tallinna linna noortenõukogu ettepanekus asutada varivalimiste projekti juhtimiseks nõukogu juurde ajutine komisjon, mida juhiks Kaia Jäppinen ja mis sisuliselt hakkaks korraldama varivalimiste projekti.


Tallinna linna noortenõukokku kuuluvad lisaks Edgar Savisaarele ka abilinnapea Kaia Jäppinen, linnapea referent Jaanus Riibe, mitmed linnaametnikud ja mõned noorsootöötajad ning noorteühenduste esindajad. Noorte organisatsioonid peavad ohuks seda, et ligi pooled nõukogu liikmed on keskerakondliku taustaga ning suur osa ülejäänud liikmeid otseses alluvuses linnapeale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles