Parteid jagavad tallinlastele enam-vähem samu lubadusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogusse pääsemiseks käib äge võitlus.
Tallinna linnavolikogusse pääsemiseks käib äge võitlus. Foto: Priit Simson.

Keskerakonna, Reformierakonna, sotside ning IRLi tallinlastele antavaid valimislubadusi lugedes jääb mulje, et suurt vahet polegi, millist erakonda eelistada.


Mõned valimislubadused langevad lausa sõna-sõnalt kokku. Näiteks kinnitavad nii IRL kui sotsid oma valimiskava esimeses punktis, et linnajuhtimine peab olema aus. Reformierakonnal ja Keskerakonnal päris niisugust punkti ei ole, kuid oravaparteilased kinnitavad esimese asjana siiski, et linna juhtimise ja majandamise senist poliitikat tuleb põhjalikult muuta.

Ühe märksõnana jookseb valimislubadustest läbi linna säästlik juhtimine. Reformierakond lubab piirata laenuvõtmist ning ebamõistlikke jooksvaid kulutusi. Linna valitsemiskulusid lubatakse võrreldes tänasega vähendada 250 miljoni krooni võrra. IRL tahab lõpetada linnale kuuluvate eluruumide müügi «külmkapi hinnaga» ning lubab, et linnaametnike palk majanduslanguse ajal ei tõuse.

Sotsid ei soovi suurendada linna laenukoormust ning ei kavatse müüa linnale kuuluvaid strateegilisi ettevõtteid. Samuti tahetakse optimeerida linnaametnike arvu.

Kõigi nelja erakonna valimislubadustest jooksevad tähtsal kohal läbi hoolitsus laste, noorte perede ning vanurite eest. Meetodid, kuidas seda teha, on igal parteil siiski natuke erinevad.

Keskerakond rõhub sotsiaalse turvalisuse tagamisele, sest nii perede kui eakate toimetulek on inimsõbraliku kohaliku omavalitsuse alus. Lubatakse tasuta sooja koolilõunat igale põhi- ja kutsekooli õpilasele, lasteaiakohti kodukoha lähedal ning perearsti kättesaadavust.

Reformierakond tahab Tallinna muuta kohaks, kus lastel ja noortel oleks hea ja turvaline elada, lubab jätkata pensionäride toetamist linnaeelarvest ning muuta nende elu senisest õnnelikumaks maamaksu kaotamise ning küttearvete järsu vähendamisega.

Maamaksu kaotamise lubadus on ka IRLil, sotsid tahavad aga maamaksu langetada seniselt 1,5 protsendilt 0,6 protsendile maa maksustamishinnast. Küttearvete poole võrra vähendamise mõte reformarite valimiskavas tundub ülepingutatuna, sest korteriühistute toetamiseks mõeldud 150 miljonist kroonist majade soojustamiseks ning küttesüsteemide väljavahetamiseks jääb küttekulude järsuks langetamiseks ilmselt väheks.

IRL lubab korterelamute küttekulude vähendamiseks korraldada kaugkütte ümber nii, et erinevate soojatootjate vahel tekiks konkurents. Samuti lubatakse anda vee hind konkurentsiameti kontrolli alla.

IRL rõhutab linna sotsiaaltoetuste süsteemi kujundamisel seda, et toetada tuleb tõelisi, mitte näilisi abivajajaid. Erilise tähelepanu alla tahetakse võtta lastega pered, kus mõlemad vanemad on töötud. Probleemsetest kodudest lastele lubatakse peavarju ning tuge õpilaskodudes.

Sotside valimisprogrammis on hätta sattunud tallinlaste abistamine ning lastesõbralik linn alles vastavalt 8. ja 9. kohal. Pakutakse välja uute munitsipaallasteaedade loomist, töötute vanemate lastele tasuta lasteaiakohti, laste huviringi või spordiklubi osaluskulude katmist ning koolis käivate laste tasuta sõitu ühisveonduses.

Hätta sattunud inimestele lubavad sotsid tagada eluruumi, ravikindlustuseta inimestele esmatasandi arstiabi ning puuetega inimestele juurdepääsu linna hoonetele.

Üks asi, mida kõik neli suuremat erakonda lubavad, on eurotoetuste maksimaalne kasutamine linna infrastrukturi arendamiseks, uute töökohtade loomiseks ja ettevõtluse edendamiseks. Sotsiaalsete või avalike töökohtade loomise lubadus jookseb peale Keskerakonna läbi ka IRLi ja sotside valimisprogrammist.

Tallinnas võimul olevale Keskerakonnale on pidevalt ette heidetud ülisuuri propagandakulusid, kuid erakonna valimiskavas ei ole sõnagi nende kulutuste vähendamisest.

Reformierakond tahab samas oluliselt vähendada linna propagandakulutusi, IRL lubab maksumaksja raha eest mitte teha erakondlikku propagandat, sotsid aga ei käivita Tallinna televisiooni ega rahasta linnaeelarvest parteipropagandat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles