Linn saadab turvafirma mänguväljakul lärmavaid noori tõrjuma

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kogunevad noorukid teevad ümberkaudsete majade elanike meele pahaks.
Kogunevad noorukid teevad ümberkaudsete majade elanike meele pahaks. Foto: Erakogu

Tallinna kesklinna valitsus maksab turvafirmale K Grupp ligi 55 000 krooni kuus, et ohjata kaks  kesklinna mänguväljakut vallutanud ja seal korda rikkunud tänavalapsi.

Kesklinnavanema Marek Jürgensoni sõnul sõlmiti turvafirmaga leping, kuna elanikelt laekus pidevalt kaebusi, et õhtu ja öötundidel peremehetsevad laste mänguväljakutel lärmitsevad ja vandaalitsevad noortekambad.

Esialgu palkas linn turvafirma ühel mänguväljakul korda pidama, kuid nüüd oli linnavõim sunnitud uue lepingu tegema.

«Pärast seda, kui 25. augustil sõlmisime K Grupiga lepingu Gonsiori/Maneeži mänguväljakul korra tagamiseks, kolisid huligaanitsejad Narva mnt 6 mänguväljakule,» selgitas Jürgenson.

Nüüd hoiavad K Grupi turvamehed silma peal nii Narva mnt 6 kui Gonsiori tänava 3, 5, 5a ja Maneeži 6 sisehoovis asuval mänguväljakul.

Ühe mänguväljaku turvamise eest maksab kesklinnavalitsus 22 825 krooni ja teise eest 32 830 krooni kuus.

Esialgu on leping sõlmitud üheks kuuks ja selle pikendamine otsutatakse pärast 21. septembrit. «Eks see sõltub sellest, kas noortel on põhjust ja tahtmist sinna edasi koguneda, aga ka ilmastikuoludest,» rääkis kesklinnavalitsuse ametnik Aigar Pihel.

Ta lisas, et enne lepingu pikendamist vaadatakse üle ka turvafirma raportid mänguväljakul toimunu kohta.

Turvafirma K Grupi müügijuhi Rinel Piusi sõnul hakkab nüüd Narva maantee hoovis asuval mänguväljakul korda tagama turvatöötaja. Valvur saabub mänguväljakule u kella 16 paiku ja on seal südaööni. «Öösel patrull mänguväljakut ei kontrolli, sest lapsed siis ei mängi,» selgitas ta.

Teist nende hoolde antud mänguväljakut hakkab turvapatrull käima ebaregulaarse graafikuga kontrollimas.

Piusi sõnul pole lärmitsejate ja korrarikkujatega hädas mitte ainult pealinn, vaid ka teised omavalitsused, kuna avaliku korra rikkumised on sagenenud. Seetõttu uurivad mitmed vallad, kas ja mis tingimustel hakkaks turvafirma korda tagama nende keskväljakul.

«Probleemiks on öised lärmitsejad, kimbutatakse lapsi ja töölt tulijaid,» rääkis Pius omavalitsuste murest. Rahurikkujatega pole Piusi kinnitusel hädas mitte ainult Harjumaa, vaid ka kaugemate maakondade vallad.

Kuna tänavanoored hõivasid Narva maantee sisehoovi mänguväljaku pärast seda, kui nad teisest kohast minema aeti, siis uuris Postimees.ee kesklinnavanema käest, kuhu nad nüüd edasi võiksid liikuda.

«Oluline on, et kesklinnas ei tekiks varjatud kogunemiskohti, kus noored tegeleksid ebasoovitavate asjadega,» vastas sellele küsimusele linnaosavanem Marek Jürgenson. «Loodame, et taoliste turvatsoonide loomine on siiski erandlik ja ajutine vajadus,» lisas ta. Jürgensoni sõnul peaksid koos paranevate ajaveetmistingimustega vähenema ka probleemid noortega.

Augusti alguses sai üks keskealine mees peksa, kui läks korrale kutsuma Tallinki hotelli tagusel mänguväljakul olnud valdavalt vene rahvusest noori.

Ühe kohaliku elaniku sõnul on tegemist peamiselt Maardust ja Koplist pärit noortega, kes on nende hoovi oma ajaveetmiskohaks valinud.

Naise sõnul tarbivad noored samas oleval laste mänguväljakul alkohoolseid jooke ja urineerivad laste liumäe alla.

Põhja politseiprefektuuri pressijuhi Harrys Puusepa sõnul on nad probleemist teadlikud ja politsei saab Gonsiori, Maneeži ja Narva maantee vahele jäävale hoovialale kultuuritult aega veetvate noorte tõttu keskmiselt kümme väljakutset kuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles