Tallinna spordiraha kärbe paneb põntsu lastevanemate rahakotile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sageli hakkab seen külge ujulat külastades.
Sageli hakkab seen külge ujulat külastades. Foto: Marianna Loorents/Õhtuleht

Tallinna linnavalitsus vähendas lisaeelarvega järsult spordiklubidele makstavat toetust, mis paneb põntsu nii treenivate laste vanemate kui ka nende treenerite rahakotile ning võib ohustada laste treenimisvõimalusi.

Audentese spordiklubi saatis oma klubis treenivate laste vanematele kirja, milles põhjendas treeningute kuutasude tõusu keskmiselt 125 krooni võrra: «Paraku otsustas Tallinna linnavõim ühepoolselt muuta pearaha süsteemi ning vähendada noortespordi rahastamist alates teisest poolaastast 50 protsenti. Lisaks kaotati ära eraspordibaaside toetus, mis võimaldas klubidele pakkuda treeningaegasid soodushinnaga,» kirjutas Audentese spordiklubi juhataja Peeter Tishler.

Tema sõnul alandati klubi kõigi töötajate palkasid 10 protsenti ning püüti saada soodustusi spordibaaside esindajatelt, kuid paraku nendest kärbetest ei jätkunud ning minema pidi ka treeningtasude tõstmise teed.

Spordi- ja noorsooameti juhataja Rein Ilves kinnitas, et linna negatiivse lisaeelarvega vähendati spordiklubide pearaha teisel poolaastal poole võrra. «Seda nõudis majanduslik olukord, ega meiegi ole teisel planeedil kui ülejäänud Eesti,» ütles Ilves.

«Kuid me jätkame kindlasti spordiklubide toetamist,» kinnitas Ilves. Tema sõnul on Tallinnas 226 spordiklubi, millele kulub tänavu pärast vähendatud eelarvet ikka veel üle 72 miljoni krooni.

Lapsed tagasi tänavale?

Tallinna spordiliidu esimees Peeter Tishler tõdes, et nüüd tekib oht, et mõni laps peab majanduslikel põhjustel trennist eemale jääma. «Vaatame, mis hooaja algus teeb, oleme ärevil küll. Kuidagi ei tahaks, et mõnel lapsel seetõttu sportimisvõimalus ära jääks, seetõttu julgustame neid meiega ühendust võtma, et me saaks maksimaalselt vastu tulla ja kõik lapsed saaksid võrdselt oma sporti edasi teha.»

«Eks see ole valikute küsimus - kas võtta kõige nõrgematelt ära ja samas teha linnatelevisiooni või ehitada kortereid, mis maksab vähemalt sama palju,» tõi Tishler välja. «Laps ei ole jah valija, see on üks tobe poliitiline mäng ja vindi ülekeeramine, et süüdimatult just seda sektorit nii palju pitsitada,» märkis mees, rõhutades, et 50 protsenti pole ju vähenenud ükski eelarve.

«See linnavalitsuse loosung «Lapsed tänavalt ära» toimis vahepeal juba väga hästi, aga kui keset aastat poole võrra eelarvet kärbitakse, tuleb küll tõdeda, et on võetud julmalt suund «Lapsed tagasi tänavale»,» sõnas ta.

Männi all sportimas

Nõmme spordiklubi juhatuse liige Anu Vackermann ütles, et asi on suhteliselt katastroofiline, sest käivad jutud, et ka järgmiseks aastaks planeeritakse spordiklubidele pearaha 2600 krooni õpilase kohta. Seni oli pearaha 4500 krooni aastas.

«Praegu on meil seis tõesti nii, et palgaraha veel septembrini ja alates oktoobrist peaks kogu treenerite palk tulema lapsevanema rahakotist,» ohkas Vackermann. Tema sõnul on spordiklubi otsustanud laste kuutasusid tõsta 100 krooni võrra.

Kuidas see mõjutab laste treenimisvõimalusi, ei osanud ta prognoosida. «Selge on, et me ei saa kuutasusid lakke tõsta, sest siis kaotame õpilasi. Samal ajal on paljud lapsevanemad jäänud töötuks, meile võib tulla väga palju avaldusi õppemaksust vabastamiseks.»

Vackermanni sõnul arutles spordiameti juht, et kuna Nõmme spordiklubi on nii suur, siis saadakse ikka hakkama. «Aga meil on ka kulud suuremad - käime võistlustel, rendime spordibaase, maksame treenerite palku,» loetles ta.

Nõmme spordiklubi langetas 1. juulist treenerite palku 20-40 protsendi võrra. «Pearahadest maksime palgad ja spordisaalide üürid, õppemaksust käisime võistlustel, sest me tahame ka tippsporti mingil määral hoida,» põhjendas ta kulutusi.

«Ega me nüüd enam võimlaid-saale rentida ei saagi - nii kaua kui ilmad võimaldavad, käime käime mänd number nelja all sportimas,» ironiseeris Vackermann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles