Linn keelas tasuta turu sobimatute reklaamide pärast

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaba turu organiseerijad kasutasid reklaamis ka peaminister Andrus Ansipi fotot.
Vaba turu organiseerijad kasutasid reklaamis ka peaminister Andrus Ansipi fotot. Foto: Uwe Gnadenteich

Tallinna Kesklinna valitsus tunnistas kehtetuks

Väga Väga Vaba Turu

tegevusloa, kuna korraldajad rikkusid neile antud loa sätteid reklaamide sisu ning asetuse suhtes, eile ajas politsei turu Skoone bastionil laiali.


«Korraldaja kleepis kooskõlatamata reklaame Prisma Meedia reklaamikandjatele, rikkudes seega nii avaliku ürituse korraldamise põhinõudeid kui ka heakorra eeskirja,» põhjendas tasuta asjade turu keeldu Madis Salum Tallinna Kesklinna valitsusest.

Reklaamide sisu ja paigaldamise asukoht oli Salumi sõnul lubamatu ning lisaks rikuti sellise teoga ka reklaamifirmale kuuluvad kandjad oma reklaamide kleepimisel kasutatud liimiga.

«Reklaami sisuline ja kujunduslik pool ehk peaministri ja linnapea piltide kasutamine oli samuti eelnevalt kooskõlastamata, nagu tava ette näeb, ning pole lubatud,» lisas Salum.

«Meie ei organiseerinud plakatite kleepimist, need olid üleval meie koduleheküljel, kus palusime neid levitada nii internetis kui mujal. Kuna trahv valesse kohta kleepimise eest on 6000 krooni, siis ei pidanud me vajalikuks mainida, et peaks kleepima ainult seaduslikesse kohtadesse, arvasime, et keegi ei riskiks,» põhjendasid Väga Väga Vaba Turu meeskond oma tegevust.

Turu korraldajate sõnul heitis linnavalitsus neile ette ka liigset poliitilisust ja soovitas jääda lillelasteks. «Meie leiame, et ka meil on õigus politiilised olla, see pole parteide privileeg,» teatas meeskond, kes soovis oma üritusega linna probleemidele tähelepanu juhtida.

Eile ajas politsei turu laiali juba üsna varakult, kuna nendele antud luba muutus päevapealt kehtetuks.

«Saime keelust teada 15 minutit pärast turu algust, kui kohale sõitis politseipatrull. Meile teatati, et luba on tühistatud, kuid politseinikud ütlesid, et nad ei tea miks. Peale seda nad filmisid üritust kuid ei öelnud mis põhjusel,» teatas Väga Väga Vaba Turu meeskond.

Nende sõnul soovitas poltsei neil kohe lahkuda, kuid turg keeldus asju kokku panemast, sest ostjad olid juba kohal.

«Kesklinna valitsus ei ole olnud vastu Väga Väga Vaba Turu korraldamisele ja just siin sai tegevusluba oma esialgse kooskõlastuse, kuid me ei saa kuidagi lubada, et korraldajad linna risustavad ja taotletud ürituse loa tingimustest kinni ei peeta,» ütles Salum.

Seadus näeb ette, et linnavalitsusel on õigus avaliku ürituse loa andmisest keelduda, kui eelneva ühe aasta jooksul on taotleja poolt korraldatud luba kehtetuks tunnistatud.

Salum avaldas selle loo puhul siiski lootust, et juhtunust võetakse õppust ja loa kehtetuks tunnistamine on erand.

Vaba turu meeskond aga leiab, et rikuti nende sõna-, eneseväljendus- ja mõtevabadust. «Ka ei usutud meid, kui ütlesime, et meie korraldusmeeskond ei ole ebaseadusliku kleepimise taga.» 

Korraldajate sõnul on võimalus, et väga väga vaba turg toimub järgmisel kuul Tartus ja võib-olla ka talvel Tallinnas kuskil siseruumides. «Järgmisel aastal on kindlasti uued turud nii Tallinnas kui Tartus,» lubas meeskond.

Eile toimus Skoone bastioni territooriumil kolmandat  ja sellisel kujul viimast korda tasuta asjade turg, kus inimesed said oma vanu asju kinkida ja vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles