Vabaduse väljak avatakse suuremahulise vaatemänguga

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Harju tänavalt kümne päeva pärast avatavale esindusväljakule.
Vaade Harju tänavalt kümne päeva pärast avatavale esindusväljakule. Foto: Peeter Langovits/ Postimees

Taasiseseisvumispäeval ehk 20. augustil avatakse Tallinna Vabaduse väljak suure avamispeoga, mis pakub huvilistele atraktsioone videomaterjalidest kuni lavastatud ajalooringvaadeteni.


«Päikeseloojangul, kell 20.58 algaval kontsert-etendusel näeb Vabaduse väljakul toimunud riikide teket ja hävingut, põnevat lahingut, miitingut ja platsil toimunud üritusi ning kuulda siin kõnet pidanud riigimehi,» tutvustas abilinnapea Kaia Jäppinen.

Kultuuriprogrammi eest vastutava lavastaja Mart Kolditsa sõnul tuuakse lavale kuni 200 esinejat, kelle seas on nii rahvatantsijaid ja teatritudengeid kui ka vabatahtlikke.

«Muusikalise poole pealt esitab ansambel Kosmikud lugusid nii etenduse ajal kui ka selle eri osade vahel. Kõlavad laulud nende seni viimaselt, üsna isamaaliste sisuga plaadilt,» ütles Koldits.

Etendust ilmestavad videoklipid ja installatsioonid LED-ekraanidelt, millest suurim on 7,7 meetrit lai ja 5 meetrit kõrge.

«Videoprojektoriga on võimalik veelgi suuremale pinnale kujutisi tekitada, näiteks etenduse ajaks terve lava ära peita. Laulvast revolutsioonist rääkiva ploki ajal on kavas tekitada projektoritega ka võimas üllatus,» rääkis lavastaja.

Pärast etendust saavad huvilised tutvuda uute võimalustega, mida väljak pakub. «Näha saab maa-alust parklat, mis on veel viimast korda autodest tühi ning ka uut Ahhaa- keskust ja noorte infokeskust,» sõnas Jäppinen.

Viimastel aastatel oli Vabaduse väljak kasutusel autoparklana ning seoses uute võimalustega avaldas kunstnike liidu president Jaan Elken lootust, et platsi põnev kujundus ja head materjalid toovad siia elu tagasi.

«Uuenenud väljak loob sellise 5. avenüü tunde. Vahepeal oli ju Tallinn häda selles, et paremal järjel inimesed kolisid kesklinnast ära ja see piirkond getostus,» arvas Elken.

Tema sõnul lisab korras plats ka Kunstihoonele väärtust. «Loodan, et platsi valmimine toob Kunstihoonesse rohkem huvilisi. Ehk võib Vabaduse väljak ka kunstnikes inspiratsiooni tekitada. 1930ndatel näiteks olidki ju kunstnike ateljeede aknad väljaku poole,» teadis esikunstnik rääkida.

Uus Vabaduse väljak on kaetud graniitplaatidega ning teistsugune sillutis markeerib vanu müüre ning osa kunagisest Harju väravast on vaadeldav läbi tänavapinnas oleva akna.

Väljak saab teisaldatavad pingid koos lilledega ning Mayeri treppide vastu tuleb veeinstallatsioon. Platsi alla tuleb autoparkla, noortekeskus, Ahhaa teaduskeskus ja väljaku ajalugu tutvustavad arheoloogiliste leidude stendid, 4D kino, kohvik ja munitsipaalpolitsei tugipunkt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles