EELK: kiriku külastamiseks ei ole sobimatut aega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Viilma
Urmas Viilma Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) kantsler Urmas Viilma leiab, et öine üritus kirikus iseenesest ei ole probleem, kuid üleeilse Madonna kontserdi järelpeo toimumisega astuti üle kehtivast korrast ja pidu peeti omavoliliselt.

«See, et inimesed soovivad kirikut külastada, ei ole probleem. Maailmas on kohti, kus kirik on ka öösel palvetajatele avatud. Kui külastajad soovisid selleks kirikut külastada, siis võin kinnitada, et palvetamise jaoks ei ole sobivamat või vähemsobivamat aega,» ütles Viilma Postimees.ee'le.

«Praegu on küsimus pigem kehtivast korrast kinnipidamises. Kuna pühakoja kasutamise üle vastutab korra kohaselt vaimulik ning täpsema korra kehtestab koguduse juhatus, siis antud juhul oli õpetaja Gustav Piiri kinnitusel tegemist kirikusse omavolilise sisenemisega ning koguduse töötegija ei pidanud korrast kinni,» leidis Viilma.

«Loomulikult on tegemist kahetsusväärse juhtumiga, kuid samas ei ole leidnud kinnitust kartused, et oleks seatud ohtu kunstiväärtusi,» rõhutas ta.

Viilma tegi Püha Vaimu kogudusele juhtunu kohta ametliku järelpärimise, millele sai juba ka koguduse õpetaja Gustav Piiri kirjaliku vastuse. «Ta kinnitab, et kogudusemaja saalis toimus eraviisiline üritus, mille korraldamiseks oli eelnev kokkulepe. Kirikusse lubas kiriku töötaja külalised, kelle hulgas viibis ka Madonna kontserdilt saabunuid, omavoliliselt,» vahendas Viilma.

Viilma ütles, et raske on loetleda, milliseid sündmusi sobib kirikus tähistada ja milliseid mitte. «Alati tuleb selliseid asju eraldi hinnata,» märkis ta. Kantsler viitas, et EELKs kehtiv kiriku kasutamise kord sätestab muuhulgas, et pühakoda ei tohi kasutada sellisel otstarbel, mis on vastuolus kiriku usu ja õpetusega. Pühakojas käitumisel juhindutakse hoone ja ruumi pühadusest ning ollakse kooskõlas heade tavadega.

Teisipäevase Madonna kontserdi järel toimus Tallinnas Püha Vaimu kiriku hoovis pidu, mille ajal lasti külastajad ka kiriku ruumidesse. Püha Vaimu kogudus esitas politseile avalduse omavolilise sissetungi kohta ja peatas töösuhte seda lubanud töötajaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles