Tallinna kesklinna haljasaladel näksivad muru küülikud

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jänes metsas
Jänes metsas Foto: Merle Kroon

Tallinna kesklinnas sadama ümbruses haljasaladel on viimasel ajal hakatud järjest sagedamini küülikuid nägema.


Linnarahvas täheldab jäneseid eriti rohkelt just Tallinna kesklinna Sadama ümbruses, aga ühte valge tagumikuga isendit nähakse korduvalt ka Lilleküla staadioni ümbruses, vahendas Reporter.ee.

Asi on tõsine ja sekkunud on ka ministeerium. Jänestele meeldib süüa muru, näksida põõsaid ja eriti tõsine on asi siis, kui selgub, et jäneste asemel on tegemist nn linnaküülikutega, kes eluga Tallinnas väga hästi kohanevad.

Linnaküülikud võivad haljasaladel samasuguseks nuhtluseks muutuda, nagu on juhtunud enamikes Lõuna-Soome asulates.

Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna peaspetsialist Merike Linnamägi arvab, et Tallinnas on liikvel võib-olla 50 ringis. «Me räägime umbes 50 loomast, kas nad on jänesed või küülikud - kes seda teab?»

«Peamiseks mureks on see, et aedades ja parkides süüakse ära nii põõsad kui ka puukoor,» ütles Linnamägi.

Linnamägi sõnul võiksid kodanikud linnajänestest teada anda keskkonnaametile või keskkonnaministeeriumile. Võimaluse korral võiks ka pildi teha ning välja uurida, kuhu ta läheb.

Linnamägi tõdes, et küülikud suudavad meie oludes talve rahulikult üle elada, sest leiavad ilmselt külmemal ajal ulualust keldrites. Nii kardetaksegi, et paljunedes satuvad peagi tõsise löögi alla pealinna pargid ja koduaiad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles