Linn toetab Kaasani kiriku taastamist 130 000 krooniga

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaasani kirikus oli tulekahju ööl vastu 16. juulit.
Kaasani kirikus oli tulekahju ööl vastu 16. juulit. Foto: Postimees.ee lugeja

Linnavalitsus eraldas täna reservfondist 130 000 krooni Kaasani kiriku põlengu tagajärgede likvideerimiseks.


Liivalaia tn 38 asuvas kultuurimälestiseks tunnistatud Tallinna Kaasani Jumalaema Sünni kirikus oli tulekahju ööl vastu 16. juulit.

Kuigi tänu päästjate kiirele tegutsemisele ei kujunenud tulekahju väga suureks, sai puidust kirikuhoone saanud siiski leekide ja kustutusvee läbi olulisi kahjustusi, märgitakse linnavalitsuse otsuse seletuskirjas.

Kirik on vanimaid säilinud puitehitisi Tallinnas. Hoone on tunnistatud arhitektuurimälestiseks. Peale selle on seal hoiul hulk hinnalist kirikuvara nagu ikoonid ning liturgilistes toimingutes kasutatavad esemed, mis on samuti kõrge kultuuriväärtusega. Rida esemeid on tunnistatud eraldi kunstimälestisteks.

Leekide summutamiseks pidid tuletõrjujad avama osa katust ja välisvoodrit, mõned katusekonstruktsiooni osad on söestunud ja tuleb välja vahetada. Kahjustuste likvideerimist ei saa edasi lükata, sest puitehitis ei või seista pikemat aega katuseta, ilma, et kahjustused oluliselt süveneksid. Ka on kirikus asuvad kunstiteosed väga tundlikud mikrokliima muudatuste suhtes.

Avarii-remonditöödeks kulub praegustel andmetel vähemalt 230 000 krooni. 146 040 krooni on vaja katuse ja 82 920 krooni välisseinte ja fassaadide kahjustuste likvideerimiseks.

Riik eraldab muinsuskaitseameti kaudu 100 000 krooni. Kuna see pole vajalike tööde lõpule viimiseks piisav, siis eraldas linn täna veel 130 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles