Riigikohus Mädasoo koeratapjat ei aidanud

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mädasoo talu peremees Fridel Vilbiks  langetas kaheaastasele segaverelisele koerale Bämbile surmaotsuse ja käskis Aleksander Prantsevil timukatöö ära teha.
Mädasoo talu peremees Fridel Vilbiks langetas kaheaastasele segaverelisele koerale Bämbile surmaotsuse ja käskis Aleksander Prantsevil timukatöö ära teha. Foto: Kanal 2

Harju maakohus karistas Fridel Vilbiksit tänavu jaanuaris kuue kuu pikkuse vangistusega, mida lühimenetluse tõttu vähendati ühe kolmandiku võrra.


Kohus määras vanglas kandmisele ühe kuu ning määras karistuse ülejäänud osa ehk kolm kuud tingimisi pooleteiseaastase katseajaga, vahendas Reporter.ee.

Vilbiks otsusega ei nõustunud ning kaebas edasi. Tallinna ringkonnakohus jättis kohtuotsuse muutmata.

Harju maakohus mõistis koos Vilbiksiga süüdi ka tema sulase Aleksander Prantsevi. Mees kohtuotsust ei vaidlustanud. Paraku türmi ta ei jõudnud, sest terviserike viis mehe hauda.

Koera äpardunud tapmiskatse eest reaalselt vangi mõistetud Harjumaa talunik Fridel Vilbiks kaebas oma süüdimõistmise nüüd juba riigikohtusse ja nõudis karistuse tühistamist.

Süüdistuse järgi üritasid Vilbiks ja tema sulane Brantsev mullu 15. juunil Harjumaal Anija vallas eriti julmal viisil hukata segaverelise koera. Vilbiks andis tapmiskäsu Prantsevile, kes sidus looma nööriga kuuri seina külge. Seejärel üritas sulane koeral kirvega pead maha lüüa.

Hukkamine ebaõnnestus, sest korduvad kirvehoobid lõhkusid koera kaelas olnud nööri ning haavatud loom jooksis minema.

Talumeeste äpardunud hukkamiskava jõudis loomakaitsjate kaudu ka politseini. Meeste suhtes käivitati kriminaaluurimine, mis päädis nende süüdimõistmisega kohtus.

Vaatamata sellele, et Vilbiks nõudis karistuse tühistamist, leidis ka riigikohus, et mehe süü on tõendatud ja otsustas taotluse tagastada.

Fridel Vilbiks on seega esimene inimene Eestis, kellele loomapiinamise eest ka reaalne vanglakaristus määrati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles