Tallinna loomaaia leopardid kolivad USAsse ja Inglismaale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amuuri leopardikutsikas Tallinna loomaaias.
Amuuri leopardikutsikas Tallinna loomaaias. Foto: Liis Treimann

Möödunud aasta mais Tallinna loomaias ilmavalgust näinud kolm üliharuldast amuuri leopardi kutsikat asuvad peagi elama Ameerika Ühendriikide ja Inglismaa loomaaedades.

Tallinna loomaaia direktori Mati Kaalu sõnul leidis rahvusvaheline koordinaator ühele leopardikutsikale uue elukoha USA-s ja kaks lähevad Inglismaale. «Eeldatavalt saadame loomad ära septembris,» lisas Kaal.

Tema sõnul on kutsikad kasvanud jõudsalt ning on praegu juba peaaegu oma ema suurused.

Kolm amuuri leopardi kutsikat sündisid mullu 15. mail. Kutsikate ema Darla on sündinud viie aasta eest Berliini Friedrichsfelde loomaaias, isa Freddi aga 14 aastat tagasi Tallinna loomaaias.

Kutsikate sünd oli Kaalu kinnitusel äärmiselt märkimisväärne, sest vabasse loodusesse on amuuri leoparde jäänud järele napilt poolsada isendit.

«20. sajandi jooksul on selle varem Primorje krai mandžuuria tüüpi laialehelisi segametsi asustanud kiskja levila ja arvukus metsade raadamise, saakloomade hävitamise, sagedate metsatulekahjude ja salaküttimise tulemusena dramaatiliselt kokku kuivanud,» selgitas Kaal.


Eri riikide loomaaedade ja mitmete rahvusvaheliste looduskaitseorganisatsioonide ühistegevusel tahetakse tehistingimusis sündinud isendite varal lähitulevikus alustada uue tehisasurkonna loomist kunagise levila põhjapiirile Sihhote-Alini mägede lõunanõlvadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles