Vabadussõja võidusambale ilmus uus plekk

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
22. juulil tehtud fotolt on näha, et hiljuti välja vahetatud klaaspaneel on jälle punakaks muutunud.
22. juulil tehtud fotolt on näha, et hiljuti välja vahetatud klaaspaneel on jälle punakaks muutunud. Foto: Peeter Langovits.

Vabadussõja võidusamba esikülje keskkohas asuvale paneelile, mille Tšehhi firma 2HP töömehed möödunud nädalal välja vahetasid, oli nädala lõpuks tekkinud juba uus punakas plekk.


Võidusamba üks autoritest Rainer Sternfeld lausus järjekordsest plekist kuuldes, et samba juures järjest ilmnevad vead muudavad teda murelikuks, kuigi see pole otseselt enam tema kui samba autori probleem.

«Mul on endal mitu versiooni selle kohta, mis nende plekkide tekkimise põhjuseks võib olla, aga ma ei tahaks sel teemal spekuleerida ja infomüra tekitada. Ma soovin, et kõik need asjad lahendataks võimalikult kiiresti, sest pidevad probleemid mõjuvad kogu monumendi mainele halvasti,» lausus võidusamba autor.

«Kui on ilmnenud mingid sellised asjad, mida Tšehhi projekteerijad ei suutnud tööde esimeses etapis ette näha, siis nad peavad nüüd oma projektides ja arvutustes vastavad korrektiivid tegema ja need ka samba juures teostama,» lisas ta.

Kaitseministeeriumi pressinõunik Meeli Hunt muutus uuest plekist kuuldes esialgu murelikuks, kuid teatas pärast võidusamba tootjafirma esindajaga suhtlemist, et tšehhid võtavad asja tõsiselt ja on lubanud kõik vead oma kulu ja kirjadega parandada, nii nagu kaitseministeeriumi ja Tšehhi ettevõtte Sans Souci vaheline leping ette näeb.

Sedasama kinnitas Postimees.ee'le ka Tšehhi firma Sans Souci juht ja üks omanikest Martin Chab. Ta ütles, et sambale ilmunud uus punakas plekk ei kujuta endast uut probleemi, vaid on vana probleemi jätk. «Me vahetasime punakaks tõmbunud paneeli välja tagavarapaneeli vastu, mis oli juba eelnevalt Eesti kaitseministeeriumi laos olemas. Ja alles hiljem saime aru, et õnnetul kombel on sellel paneelil sama viga, mis eelmisel. Nii et me kahjuks ei lahendanud probleemi, vaid vahetasime ühe probleemse paneeli teise probleemse paneeli vastu ja see tõmbus samuti punakaks,» selgitas Chab.

Küsimusele, milles siis probleem ikkagi seisneb, vastas Chab: «Me ei tea veel kindlalt, milles on asi. Aga me oleme kindlad, et põhjus on klaaspaneeli sisemuses. Ja me oleme kindlad, et see puudutab vaid mõnda üksikut paneeli ning me isegi arvame teadvat, millised need on. Seetõttu ma loodan, et rohkem punaseid plekke sambale ei ilmu.»

Klaasifirma juht kinnitas, et uued paneelid on juba tootmises ning ettevõtte töötajad valmistuvad uueks Tallinna-reisiks, et paneelid välja vahetada. «Me täidame kõik kohustused, mis me oleme lepinguga endale võtnud. Me töötame selles suunas juba praegu ja peatselt saavad kõik vead parandatud. Loodan, et kõik defektiga paneelid saavad välja vahetatud kahe nädala jooksul,» arvas Chab.

Esimesi punakaid plekke märgati Vabadussõja võidusambal juuli alguses. 15. juulil vahetasid samba kokku monteerinud Tšehhi firma 2HP töömehed välja kaks punaseks tõmbunud klaaspaneeli. Kuna kolmas tagavarapaneel ei sobinud, tõsteti sambal lihtsalt kaks paneeli ümber, nii et varem samba esiküljel otse risti all olnud defektiga paneel jäi samba tagakülje alumisse ossa. Juba mõne päeva pärast tõmbus punaseks ka üks asenduspaneel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles