Paduvihm põhjustab Tallinnas edaspidigi uputusi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uputus Viru bussiterminalis.
Uputus Viru bussiterminalis. Foto: Postimees.ee lugeja

Erakordselt tugevad paduvihmad võivad Tallinnas edaspidigi üleujutusi põhjustada, sest pidev valmisolek hiiglasuurte veemasside ärajuhtimiseks pole lihtsalt otstarbekas.


Pühapäeva õhtul langes Tallinnale rekordiline vihmakogus, kui umbes viie tunni jooksul sadas maha rohkem kui 40 protsenti juulikuu keskmisest vihmanormist. See ületas tublisti pealinna sademeveekanalisatsiooni suutlikkuse ning vihmavesi ujutas mitmes kohas tänavad üle.

«Suur vihmavesi oli Ahtri tänaval kaevuluugid lahti löönud. Meie olime ühed, õnnetutest, kes sõitsid üle lahtise kaevu. Läksime parklasse kummi vahetama, kui juba teised sõitsid läbi kaevu ning neil läks veel õnnetumalt, nimelt neil tuli rehv veljelt maha. Helistasime 112, et pandaks välja hoiatavad märgid, aga nemad ei võtnud meid kuuldagi. Öeldi vaid, et helistage Tallinna linna abitelefonile 1345. Helistasime Tallinna abitelefonile, aga nemad kostsid, et kaevuluugid on Tallinna Vee töö,» kirjeldas Maret Saluste pühapäevaõhtuseid sündmusi.

Tallinna Vee kommunikatsioonijuht Priit Koff kinnitas, et luukideta kaevud kuuluvad tõepoolest ettevõtte kompetentsi ning nii palju kui nende kohta teateid tuli, käisid Tallinna Vee töömehed neid ka sulgemas või hoiatusmärke välja panemas. Tallinna Vee ööpäevaringselt töötav avariitelefon on 62 62 400.

Liikluse reguleerimisega tegeles ka politsei, kelle jaoks pühapäevane tööpäev teistest päevadest ei erinenud. «Seal, kus vaja, panime märgid välja ja kõik kulges väga rahulikult, vähimaidki probleeme ei olnud,» ütles Põhja prefektuuri pressiesindaja Pärtel-Peeter Pere.

Koffi sõnul suurendas Tallinna Vesi pärast 2004. aasta suurt uputust Tuukri ja Ahtri tänaval sealse sademeveepumpla võimsust. «Siis tuli vihma üle 30 mm päevas ja niimoodi nädal aega järjest. Siis tekkis sealkandis probleem ning me suurendasime tublisti Härjapea sademevee pumpla läbilaskevõimet. Sinna lisati kaks pumpa, nii et pumpla võimsus suurenes 3600 kuupmeetri võrra 10 800 kuupmeetrini tunnis. Tookord me arvestasime, et see võimsus peaks sellised ekstreemolukorrad ära katma,» rääkis Koff.

«Aga eile juhtus see, et kolmandik kuu vihmanormist tuli umbes kolme tunni jooksul taevast alla Me ei saa seal seda sadevete ärajuhtimise süsteemi lõpmatuseni võimsamaks muuta, sest nii suurt võimsust läheb üliharva vaja,» ütles kommunikatsioonijuht. Väljapääs on temasõnul praeguse ühisvoolse kanalisatsioonisüsteemi järkjärguline arendamine lahkvoolseks kanalisatsioonisüsteemiks, kus sademevesi ning reovesi voolaksid teineteisest eraldi. Seda rajatakse Tallinnas igal aastal mitukümmend kilomeetrit, kuid esialgu sellest looduse erakordsete jõudemonstratsioonide puhul ei piisa.

Pahkluuni ulatuv veekiht oli pühapäeva õhtul ka Viru bussiterminali põrandal. Tallinna Autobussikoondise suhtekorraldusjuhi Sirje Rohti sõnul veekiht bussiliiklust ei häirinud. «Maa all oli sõiduteel mingil hetkel ligi 15 cm vett, kuid see ei tee suurtele bussidele midagi. Terminalis oli probleem pigem inimestel, kes ei saanud bussi peale - ootesaalis oli samuti üksjagu vett ja reisijad pidid jalad paljaks võtma ning vees sulistama,» ütles Roht. Ta lisas, et bussid suunati kiiresti ringi ja nad peatusid ajutiselt erakorraliseks olukorraks ette nähtud maapealsetes peatustes, mis asuvad Laikmaa tänaval terminali kõrval.

Tallinna transpordiameti juhtivspetsialisti Taavi Toomsalu sõnul toimub busside ümbersuunamine vastavalt kinnitatud eriolukordade juhendile ning nii käis see ka pühapäeval. «Viru keskuse autobussiterminali liikluskorraldaja suunab autobussid maa-pealsetesse reservpeatustesse, teavitab bussijuhte ja sõitjaid infotabloode ja audiosüsteemi vahendusel ning kuvab vastavasisulise informatsiooni terminali infotabloodele,» selgitas Toomsalu.

Eriolukorrad käivitatakse tema sõnul avariide, liiklustakistuste, tulekahju, pommiohu või muude sündmuste puhul ning eriolukordadega toimetulemiseks korraldatakse regulaarseid õppusi. Pühapäeval Viru keskuse bussiterminali valgunud veekiht taandus umbes tunni aja jooksul ning transpordiametile see mingit materiaalset kahju ei põhjustanud.

Koffi sõnul ennustab ilmajaam järgmisis suuremaid vihmavalinguid reedeks. Ta kinnitas, et Tallinna Vesi analüüsib vahepeal põhjalikult pühapäevase erakorralise saju ajal toimunut ning tagab reedeks võimalikult paljude avariimeeskondade valmisoleku ja vajalikud ennetavad tegevused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles