Trammide säästugraafik lööb muuseumide tasku pihta

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
3. liini trammi on kärbitud enim.
3. liini trammi on kärbitud enim. Foto: Mihkel Maripuu

Kadriorus asuvad muuseumid pelgavad, et trammi nr 3 säästugraafik jätab nad ilma paljudest külastajatest, kelle arv on majanduslanguse tõttu niigi vähenenud.


Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Sirje Helme palub Tallinna transpordiametile saadetud kirjas seetõttu kaaluda trammi nr 3 sõidugraafiku tihendamist.

«Kadriorg on Tallinnas üks olulisemaid kultuuriväärtuslikke piirkondi, kus asub kuus muuseumit, neist kolm riiklikku ja kolm linnamuuseumit: Kumu kunstimuuseum, Kadrioru kunstimuuseum, A. H. Tammsaare muuseum, Eduard Vilde muuseum, Peeter I majamuuseum, Mikkeli muuseum. Sellest tulenevalt on Kadrioru piirkond nii kohalike elanike kui ka välisturistide seas armastatud külastuspaik, kusjuures just suveperioodil ja eriti nädalavahetuseti. Tuues näiteks Kumu kunstimuuseumi võime öelda, et meil on nädalavahetuseti külastatavus keskeltläbi 20 protsenti suurem kui tööpäevadel ning suvel moodustavad välisturistid rohkem kui 50 protsenti meie külastajatest,» kirjutas Helme.

Eesti Kunstimuuseumi peadirektor nentis oma kirjas, et trammiliin nr 3 on enim kasutatud sõiduvahend kesklinnast Kadriorgu, kusjuures kõige kasutatavamad ja turistirohkemad on seal Vabaduse väljaku ja Viru väljaku peatus, kust nr 3 trammiga saab otse Kadriorgu sõita. Nüüd pelgavad muuseumid, et paljud turistid ei hakka endale tüli tegema ja Hobijaama peatust otsima ning jätavad üldse Kadriorgu minemata.

Veel ühe argumendina tõi Helme esile selle, et mitmesugustes turismitrükistes on kirjas, et Kadriorgu saab trammidega nr 1 ja nr 3 ning turistid avastavad alles trammipeatusse jõudes, et nr 3 neile sobival ajal ei sõida.

«Kõik need aspektid avaldavad kahjuks olulist negatiivset mõju Kadrioru muuseumide külastatavusele. Väiksem külastatavus tähendab muuseumile väiksemat omatulu, mille laekumine praegustes majandustingimustes on niigi ebakindel, kuid samas muuseumide elushoidmiseks hädavajalik allikas,» kirjutas Helme.

«Olles teel kultuuripealinnaks 2011 võiks arvata, et Tallinna linna prioriteet on juba täna kultuuriväärtuste esiletoomine ja rahvusvahelisele heale tavale omaselt neile hea ligipääsetavuse tagamine. Nr 3 trammiliini säästugraafik kohe kindlasti seda eesmärki ei toeta, kirjutas muuseumidirektor.

Kõike ülaltoodut arvesse võttes palus Helme transpordiametil kaaluda trammiliini nr 3 säästugraafiku äramuutmist ja normaalse trammiliikluse taastamist esimesel võimalusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles